MegMinden
2023-09-12

Innováció

(forbes.hu)

Világelső innováció született a Semmelweis Egyetemen.

Elsőként fejlesztett a terhességi diabétesz korai kimutatására alkalmas módszert a Semmelweis Egyetem. A módszer nem igényel olyan műszert, amivel egy átlagos felszereltségű labor ne rendelkezne.

Bár az egyik leggyakoribb kórkép a várandósság alatt, a terhességi cukorbetegség korai előrejelzésére eddig nem létezett megfelelően hatékony módszer. A Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársainak a világon először sikerült olyan paramétereket beazonosítaniuk, melyek segítségével közel 100 százalékos pontosággal megállapítható már az első trimeszter során, kinél alakul ki terhességi cukorbetegség, közölte az egyetem a Forbes.hu-val. Eredményeikről a kutatók a közelmúltban tudományos publikációban is beszámoltak egy rangos szaklapban.

A terhességi cukorbetegség a várandósok több mint 10 százalékát érinti Magyarországon (világszinten ez az arány körülbelül 17 százalék). Általában a második trimeszter végén, a harmadik trimeszter elején szűrik, ám ha időben felismerik, a megelőzés lehetőségei bővíthetők.

Először a Semmelweis Egyetemen gondozott kismamákon tervezik bevezetni az orvosok a terhességi diabétesz rendhagyó, első trimeszteri szűrését, de a módszert azután szélesebb körben is elérhetővé tennék, sőt annak szabadalmazása is elindult.

A szteroidszintet figyelik

A Semmelweis kutatói a Debreceni Egyetem 2500 terhes nő adatait, vér- és vizeletmintáit tartalmazó biobankjából származó mintákon végeztek méréseket. A biobank 2010-2012 között épült, így ismert volt a várandósságok kimenetele, a gyermek és az édesanya későbbi egészségi állapota, betegségei.

„A méhlepény egy szteroidgyár, a termelt szteroidok mennyisége és összetétele különböző terhességi kórképekben változik”

– magyarázza dr. Horváth Eszter, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének docense, a publikáció utolsó szerzője. Amennyiben a vizsgált szteroidok szintje változik, az valamilyen eltérésre utalhat – teszi hozzá.

A vizsgált markerek közül végül öt bizonyult alkalmasnak arra, hogy a terhesség kezdetén alig érzékelhető különbségeket megbízhatóan jelezze:

  • az előző 2-3 hét vércukorszintjének átlagát mutató fruktózamin,
  • egy gyulladásos folyamatokban résztvevő fehérje, a suPAR, melynek szintje az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél magas,
  • valamint három szteroid hormon, a kortizol, a kortizon és a 11-deoxikortikoszteron. 

A hagyományos laborvizsgálatokat/kockázati tényezőket (életkor, testsúly) a fenti, speciális paraméterekkel kiegészítve az iparági sztenderdhez képest kisebb eltéréseket is követni tudtak. A kettő kiértékelésével az eddigi legprecízebb előrejelzést tudtuk adni – hasonlót, mint a terhességi magas vérnyomás kockázatbecslésére jelenleg forgalomban lévő módszer. Ugyanakkor a módszer nem igényel olyan műszert, amivel egy átlagos felszereltségű labor ne rendelkezne.

Ezért fontos korán felismerni

A korai felismerés azért különösen fontos, mert a terhességi cukorbetegség két ember életét befolyásolja.

Méhen belül a magzati környezet egész életre kiható változásokat eredményezhet, például nő a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

Az anyánál korai kezeléssel, például diétával megelőzhető a nagymértékű súlygyarapodás és késleltethető a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése. A terhességi cukorbetegek 60 százalékánál ugyanis tíz éven belül kialakul a betegség, mivel a hajlam egyébként is jelen van.

Az eredeti írást itt találja.

HOLDUDVAR

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek