MegMinden
2023-09-09

Bharat

(index.hu)

India megszabadulna a rabszolganevétől.

A hindu nacionalista kormány névváltoztatásokkal akar leszámolni a brit gyarmati múlt sötét emlékeivel, viszont az ellenzéki politikusoknak is fontos üzenetet küldhettek a G20 egyik mellékeseményének meghívóin használt alternatív országnévvel.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem kis meglepetés érte a G20-csúcstalálkozó egyik vacsorapartiján részt vevő vendégeket, ugyanis

AZ INDIAI ELNÖK, DROUPADI MURMU NEM AZ „INDIA ELNÖKE” TITULUST HASZNÁLTA AZ ESTÉRE SZÓLÓ MEGHÍVÓN, HANEM AZT, HOGY „BHARAT ELNÖKE”.

Bharat egy szanszkrit szó, amelyet legalább 2200 éve használnak az indiai szubkontinens megnevezésére az ott élők. Ez az alternatív név annyira fontos az ország nemzettudata szempontjából, hogy még az alkotmányának első cikkelye is arról szól, hogy a mindkét elnevezés, tehát az India és a Bharat is hivatalosan használható.

Az indiai kormány valószínűleg azért népszerűsíti most a Bharat használatát a korábbi országnév helyett, mert az India a brit uralom korszakából származik, és egyes új, nacionalista nézetek szerint „rabszolga mentalitás” azt használni – írja az AP.

Az India nevet még a görög földrajztudós, a „történelem atyjaként” is emlegetett Hérodotosz adta a régiónak nagyjából 2400 évvel ezelőtt. A legtöbb európai nyelvben, így az angolszászoknál is, ez a forma terjedt el. Majd amikor a britek teljes egészében gyarmatosították az akkor még rengeteg királyságra tagolt szubkontinenst, a nevet hivatalosan is exportálták az új koronagyarmatnak, amelyet az megtartott a brit koronától 1947-ben elnyert függetlensége után is.

Nem az első korábbi gyarmat változtatna a nevén

Azonban az Indiát vezető politikusok most inkább megszabadulnának a névtől. A múltban már más országok is ledobták a sokszor ókori görög tudósokon keresztül, nyugatról származó országneveiket. Ilyen például Irán, amire kilencven évvel ezelőttig Perzsiaként hivatkozott a világ nagy része, egészen addig, amíg az akkoriban uralkodó Mohammad Reza Pahlavi sah hivatalosan megkérte a nemzetközi közösséget, hogy inkább az új nevet használják.

AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN VISZONT A KORÁBBI NYUGATI GYARMATOK LAKOSSÁGÁBAN IS VILÁGSZERTE ÉBREDEZIK A NEMZETI ÖNTUDAT, ENNEK HATÁSÁRA EGYRE RADIKÁLISABBAN PRÓBÁLNAK MEGBIRKÓZNI A KOLONIÁLIS MÚLTTAL, PONTOSABBAN MEGSZABADULNI ANNAK EMLÉKÉTŐL.

Ezt nem csak névváltoztatással, de rabszolgatartók szobrainak ledöntésével és számos más módszerrel akarják eltörölni a korábbi nyugati uralom emlékeit, jelképeit.

Az eredeti írást itt találja.

DEDM: egészségügyi dolgozók sikere

A Kojot négy lelke

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek