MegMinden
2023-09-05

Jogsi

(totalcar.hu)

Jogsi nélkül okozol balesetet?

Jogsi nélkül autót vezetni őrültség, pláne ha elkapnak vagy balesetet okozol, mert akkor óriási szívás is. De ki fizeti ilyenkor a kárt? Fedezi egyáltalán a kötelező biztosítás? A jogalkotó előre számolt ezzel és leszabályozta a KGFB törvényben.

Sajnos manapság az sem ritka, hogy olyan személyek vesznek részt a közlekedésben, akik ilyen-olyan okból a nevüket sem tudják leírni nem rendelkeznek érvényes vezetői engedéllyel. Ez jogilag szabálysértésnek (2021 májusa óta bizonyos esetekben bűncselekménynek) minősül, azonban - és szerencsére -  a KGFB terhére rendezett károk kifizetését közvetlenül nem, csak áttételesen érintik.

Jogosítvány nélkül

Az, hogy a közlekedésben résztvevőnek miért nincs jogosítványa, illetve hogy a vezetői engedély nélküli közlekedés minek minősül, a KGFB kárrendezés szempontjából lényegtelen.

Egyesek rendelkeznek jogosítvánnyal, de annak érvényessége lejárt, mások soha nem is rendelkeztek vezetői engedéllyel.

A renitens sofőrök többsége csak szabálysértést valósít meg, néhányuk viszont - korábbi jogerős eltiltásuk miatt - már bűncselekmény formátumban vesznek részt a forgalomban jogsi hiányában.
 

A jogszabályok a jogilag tiltott cselekményekkel is számolnak a szabályozási környezet kialakítása során.

Vagyis attól, hogy valami jogilag tiltott a valóságban még előfordulhat. Ami pedig a valóságban megeshet, azt szabályozni is muszáj. 

Nincs ez másként a KGFB törvényt illetően sem. 

A JOGSZABÁLY NEM TESZ KÜLÖNBSÉGET AZ ÉRVÉNYES JOGOSÍTVÁNY BIRTOKÁBAN ÉS AZ ANÉLKÜL OKOZOTT KÁROK KIFIZETÉSE VONATKOZÁSÁBAN A KÁROSULT OLDALÁRÓL NÉZVE.

A törvény szerint amennyiben a károkozó jármű rendelkezett érvényes KGFB biztosítással, a biztosító köteles helyt állni a károsult felé akkor is, ha a károkozó járművet jogosítvány nélküli sofőr vezette. 

A TÖRVÉNY AZ ÍGY OKOZOTT KÁROK TEKINTETÉBEN AZ ÚN. "VISSZKERESET" JOGINTÉZMÉNYÉT VEZETI BE A KÁROKOZÓ ÉS A BIZTOSÍTÓ KÖZÖTTI UTÓLAGOS ELSZÁMOLÁS VONATKOZÁSÁBAN, EZ AZONBAN A KÁROSULT KÁRRENDEZÉSÉT NEM ÉRINTI. 
 

Visszkereset

Az a kereset, amelyet a más helyett fizető személy (jelen esetben a KGFB biztosító) intézhet az ellen, aki helyett fizetnie kellett (károkozó). 


KGFB biztosító visszkereseti joga: Ennek értelmében a kötelező biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését jogosan követelheti a károkozótól, vagy a károkozó jármű üzembentartójától bizonyos előfeltételek teljesülése esetén.

Magyarul: amennyiben a károkozó jármű rendelkezett érvényes KGFB biztosítással 

A BIZTOSÍTÓ AZ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK SZERINT LESZ KÖTELES HELYT ÁLLNI A KÁROSULT FELÉ. 

Ezt követően viszont megnyílik a törvény szerinti visszkereseti joga a károkozó felé és a károsult részére kifizetett teljes összeget behajthatja a jogosítvány nélkül vezető, vagy az autót ilyen személynek átadó járműtulajdonoson / üzembentartón. 

A VEZETŐI ENGEDÉLY NÉLKÜLI SOFŐR ÉS AZ AUTÓRA BIZTOSÍTÁST KÖTŐ TULAJDONOS / ÜZEMBENTARTÓ FELELŐSSÉGE ILYENKOR EGYETEMLEGES.

Ez azt jelenti, hogy a biztosító bármelyiküktől követelheti a teljes kifizetett összeget és amennyiben egyikük nem akar vagy nem tud fizetni, fordulhat a másikhoz is. 

Az eredeti írást itt találja.

Priscilla Presley

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek