MegMinden
2023-09-01

Doku

(magyar.film.hu)

A börtöntetoválásoktól a magaskultúráig repít a friss magyar dokumentumfilm.

A hazai tetováláskultúráról szóló Varratnak szeptemberben a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs versenyprogramjában lesz a világpremierje. A közvetlen állami támogatás nélkül létrejött dokumentumfilmnek most elkészült egy új előzetese és a plakátja.

A tetoválás ma az egyik legnépszerűbb globális jelenség. Tömegek tetováltatnak példaképeik hatására, másolják előadóművészek (Justin Bieber), sportolók (David Beckham), vagy színészek (Dwayne Johnson) tetoválását. Egy-egy film után kiugróan népszerűvé válnak a nonfiguratív minták (Alkonyattól pirkadatig), egyedi tetoválások (Barb Wire és Pamela Anderson drótkerítés tetoválása) vagy törzsi minták (a Halálos iramban és Dwayne Johnson, Aquaman és Jason Momoa maori tetoválásai).  

Varrat című, egészestés dokumentumfilm a tetoválás és azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. A film vizsgálja, hogy a tetoválás miképp vált az alacsonykultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá. Megjelennek benne emblematikus időszakok, mint a rendszerváltozás kora, és a kilencvenes évek balatoni időszaka. Szó esik a börtöntetoválásokról és arról, hogy miképp vált a tetoválás divattá a sportban, és az előadóművészetben.

A filmben számos nemzetközi hírű magyar tetoválóművész megszólal: mások mellett Borbás Róbert, Borsos ’Boris’ László, Gémes ’James’ István, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt – többen közülük a magyar szakma úttörői, akik a hazai tetováláskultúra megszületésében elévülhetetlen érdemeket szereztek. A Varrat átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert tetoválóművész és szakember beszél a tetoválás egyedi világáról, pszichológiájáról, szociológiai hátteréről. A szakemberek mellett több híresség és celeb is megszólal a filmben, csakúgy, mint nemzetközi hírű külföldi zenészek.  

„Minden filmnek megvan a maga története, a Varraté azonban az egyik legizgalmasabb: fantasztikus művészeket ismerhettünk meg, nem várt nehézségeket kellett leküzdenünk, hogy közvetlen állami támogatás nélkül, méltó filmet készíthessünk a magyar kultúra egyik legnépszerűbb, ám méltatlanul mellőzött területéről. A tetoválás természetét bemutatni emellett technikai kihívás volt – szó szerint olyan közel akartunk kerülni a tetováláshoz, mint korábban senki. Reményeink szerint mind a tetoválószakma, mind a közönség elégedett lesz a rendkívüli utazással” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

Varrat világpremierje a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs dokumentumfilmes versenyprogramjában lesz. Közönségtalálkozóval egybekötött világpremierjén számos nemzetközi hírű magyar tetoválóművész is részt vesz: Borsos ’Boris’ László, Galler ’Indián’ András, Gémes ’James’ István, Kis Brigi, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt is válaszol a közönség kérdéseire a rendező Kempf Márta Anna mellett a premiert követő közönségtalálkozón.  

A Vertigo Média a Varrattal tovább folytatja missziós tevékenységét a magyar audiovizuális kultúra feldolgozásának területén. A magyar videókorszak (Volt egyszer egy téka), a honi képregénykultúra (Volt egyszer egy képregény) és a magyar szinkron (Magyar hangja…) után a tetováláskultúráról szóló Varrat a Vertigo negyedik dokumentumfilmje a témában.  

Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, szerkesztő-vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A film a Vertigo gyártásában, a Picture Lock közreműködésében készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs.

Az alkotás szeptember 14-én kerül országszerte a mozikba.

Az eredeti írást itt találja.

Rod Stewart Budapesten ad koncertet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek