MegMinden
2023-08-19

Mozi

(filmvilag.blog.hu)

Új magyar bűnügyi film készült

November 16-án kerül a magyar mozikba az Éger című, új magyar bűnügyi film Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor főszereplésével. Nagy Borús Levente játékfilmes bemutatkozása közvetlen állami támogatás nélkül valósult meg.

Az adósságot végül mindig meg kell fizetni … Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti. A féltékenység, irigység és bosszú elkerülhetetlenné teszi a vérontást, az eseményekben pedig egyaránt központi szerepet játszik egy titokzatos felvétel, a véletlenek összjátéka és a sors keze.

 

Az Éger az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is. 

A film író-rendezője, Nagy Borús Levente azt mondta: „Máig a legintenzívebb alkotói élményem, amikor a koronavírus-járvány idején megírtam azt a forgatókönyvet, aminek aztán az első harmadából leforgott a Tantrum. Amikor a Vertigo Média támogatásának hála, nagyjából másfél évvel később lehetőségem nyílt arra, hogy elmeséljem a teljes történetet, az eredeti szkript egy alapos ráncfelvarráson ment keresztül. Így született meg az Éger, aminek középpontjában bár továbbra is egy eleve halálra ítélt barátság lassú, évtizedeken át tartó széthullása van, de az ebből fakadó dominóeffektus már olyan műfaji elemeket (véres leszámolásokat, az egész narratívát újrakeretező csavarokat) hozott magával, amelyek reményeim szerint még hatásosabbá teszik Károly és Zsolti tragédiáját.”

„Kivételes stáb készítette az Égert: mindannyiunkat hajtotta a filmkészítés vágya, és hogy a hihetetlen kompromisszumok között is magas színvonalat hozzunk létre. Ehhez nemcsak elkötelezettségre és tehetségre volt szükség, de sok minden más mellett egy remek forgatókönyvre és ragyogó színészi gárdára is. A bűnügyi film fájón ritka vendég a magyar filmben, miközben nemzetközi színtéren reneszánszát éli a műfaj. Reméljük, a filmtörténetet kedvelők éppúgy megtalálják az Égerrel a számításukat, mint a legjobb mai műfaji mozik és sorozatok rajongói” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György. 

Az eredeti írást itt találja.

Nézői szavazat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek