MegMinden
2023-07-25

Robotkutya

(raketa.hu)

Mindössze egymillió forintért vehetünk beszélő robotkutyát.

Megjelent a kínai Unitree Go2 robotja, ami válaszol a gazdájának és értelmezi a hozzá intézett kérdéseket és kéréseket is.

A Unitree Robotics évek óta gyártja négylábú robotjait és most bemutatta az előző Go1 típus utódjának készült Go2-t is, ami még többet tud elődjénél. A robot, a Go1-hez hasonlóan egyszerű felépítésű, könnyű és "okos", azaz mesterséges intelligenciával ellátott, de plusz felszereléseket is kapott: a lidaros érzékeléssel a korábbinál alaposabban tudja feltérképezni a környezetét és a GPT nyelvi modellel kétirányú, beszéden alapuló (nem írott szöveg alapú) kommunikációra képes. Ez azt jelenti, hogy a robotkutya többé-kevésbé pontosan érti, amit a tulajdonosa mond neki és válaszol is a kérdésekre vagy végrehajtja az utasításokat.

A gép specifikációi is jó teljesítményről árulkodnak: a talpakba épített szenzoroktól kezdve a 15 000 mAh-ás, extra hosszú üzemidőt lehetővé tévő akkumulátoron át a 13 km/h-ás maximális sebességig és az ISS 2.0 (Intelligent Side-follow System) rendszerig számos hasznos funkció növeli a robot hatékonyságát. Az ISS 2.0 rendszernek köszönhetően a gép igazi társként is használható, mivel automatikusan követi gazdáját, hogy szükség esetén elvégezzen helyette bizonyos feladatokat, például a robotkar segítségével kidobja helyette a szemetet. A legegyszerűbb változat, a körülbelül félmillió forintba (1600 amerikai dollár) kerülő Go2 Air ára magasnak tűnik ugyan, de a Go1-hez képest mégis kifejezetten alacsonynak számít, azt ugyanis 2700 dollárért (920 000 forint) értékesíti a gyártó. Igaz, a Go2-nek is létezik egymilliós és még drágább verziója: a Pro típus 2800 dollárba kerül, cserébe egy kilóval nagyobb a teherbírása (körülbelül 8 kilogramm), valamivel gyorsabb (12,5 km/h) és rendelkezik az előbb említett követési funkcióval és hangfelismeréssel is, amikkel az Air nem. Az EDU változat pedig egy kicsivel még többet tud.

De mire jó egy félmilliós/egymilliós robotkutya, miért is érdemes beruházni egyre? A Boston Dynamics robotkutyáját, Spotot gyakran praktikus célokra, ipari környezetben végzett felmérésekre vagy biztonsági őri feladatokra használják, a Ghost Robotics Vision 60-ját az Egyesült Államok Űrhadereje is alkalmazza területőrzésre, az Artificial Intelligence Technology Solutions RADDOG nevű robotja a rendfenntartók munkáját segíti, az ANYbotics ANYmal X-e robbanásveszélyes üzemekben való járőrözésre, vagy távolról irányított műszaki ellenőrzések elvégzésére is képes vagyis a hasonló gépeket fejlesztő cégek általában meghatároznak valamilyen hasznos felhasználási területet a négylábúak számára, de a promóció alapján a Unitree más irányt választott. Inkább a szórakoztató funkciót helyezik előtérbe a felhasználási területek kapcsán: a Go2 a bemutatás alapján tökéletesen alkalmas arra, hogy:

  • mindenhova elkísérje az embert
  • fotókat készítsen róla
  • beszélgessen vele
  • táncoljon neki
  • zenét játszon
  • "kézenállásban" lesétáljon a lépcsőn

Vagyis egy drága, high-tech robotbarát legyen, ha éppen arra van szüksége valakinek. Azt persze, hogy az emberek valóban mechanikus házi kedvencet látnak-e a majd gépben, egyelőre nem lehet tudni, elvégre a Go1 egyes példányait is felszerelték lángszóróval és kereskedelmi forgalomba hozzák őket. A Go2-őt mindenesetre már elő lehet rendelni és a kiszállítás a vásárlókhoz októberben kezdődik. A Unitree egyébként nem az első, aki a GPT nyelvi modellt valamilyen módon egyesíti a négylábú robottal: a Levatas cég is kísérletezik a ChatGPT Spottal való integrálásával, de ők egyelőre nem értékesítik a terméket.

Az eredeti írást itt találja.

Kapcsolat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek