MegMinden
2023-07-12

Hukk

(raketa.hu)

Az ember, aki 68 éven keresztül csuklott megállás nélkül.

Charles Osborne végigcsuklott egy világháborút, a Szovjetunió felemelkedését és bukását, a Holdra szállást, de a televízió, a számítógép és az internet feltalálását is.

Bár a csuklás a legtöbb embernél percekig, legfeljebb órákig tart, az orvostudomány jó néhány olyan esetet tart számon, amikor a rekeszizmok önkéntelen összerándulása krónikussá vált, így a beteg akár hetekig vagy hónapokig is csuklott. Charles Osborne példája viszont még ezek között is olyannyira kirívónak számít, hogy azt még a Guinness Rekordok Könyve is számon tartja.

Az akkor mindössze harmincéves amerikai férfi 1922-ben kezdett el csuklani, majd 68 éven keresztül megállás nélkül csuklott egészen 1990-ig, amikor is máig rejtélyes okokból egyszercsak abbamaradt az életét végigkísérő csuklása. Osborne elmondása szerint a dolog akkor kezdődött, amikor a nebraskai Union egyik farmján dolgozott, és éppen egy 150 kilós sertést igyekezett felakasztani a kampóra, hogy felvághassák. A férfi elesett, és bár elmondása szerint semmi különöset nem érzett, a csuklás innentől kezdve a hétköznapjai részévé vált.

Osborne kezdetben percenként nagyjából negyvenszer csuklott, de élete során a rándulások száma fokozatosan ennek a felére csökkent. Nagyvonalú becslések szerint Osborne a 68 év alatt így is mintegy 430 millió alkalommal csuklott, amivel ki is érdemelte a Guinness Rekordok Könyvének az ide vonatkozó (egyébként kifejezetten miatta létrehozott) rekordját.

Osborne természetesen számos orvost felkeresett abban a reményben, hogy képesek lesznek elmulasztani a csuklását, de hamarosan azzal kellett szembesülnie, hogy az orvostudománynak egyszerűen nincs válasza az állapotára. A férfit idősebb korában kezelő Dr. Terence Anthoney-nak az volt a teóriája, hogy Osborne agyában az esés közben megsérülhetett az egyik ér, ami miatt az agyának éppen az a része károsodott, ami a csuklás megakadályozásáért felel. A Texasi Egyetem San Antonió-i egyetemi kórházának orvosa, Ali Seifi ezzel szemben azt állítja, hogy a legvalószínűbb, hogy az esés során Osborne rekeszizma megsérült, de azt sem lehet kizárni, hogy a férfi sztrókot kapott.

A sztrók szélsőséges esetben valóban okozhat krónikus csuklást, ami emellett számtalan más rendellenességre is utalhat. Az alkoholizmustól kezdve a központi idegrendszer sérülésén keresztül egészen az agydaganatig egy sor különböző ok válthat ki ilyen jelenséget, ami kezelhetetlenné válva önmagában is jelentősen megnehezítheti a betegek életét. Az orvostudomány olyan esetet is számon tart, amikor valaki hetekig nem aludt a folyamatos csuklás miatt, de az evési nehézségek és az ezzel járó súlyveszteség is okozhat egészségügyi problémákat. A folymatos csuklás miatt idősebb korában Osborne is kizárólag turmixolva volt képes elfogyasztani az ételt, igaz, a beszámolók szerint nála ez nem okozott jelentős fogyást.

Bár fentebb azt állítottuk, hogy Osborne csuklására az orvostudománynak nem volt válasza, ez ebben a formában nem teljesen igaz. Argus Leader, a Sioux Fallsban található Mayo Clinic orvosa előállt egy olyan módszerrel, amivel sikeresen szüntette meg a férfi csuklását, csakhogy ehhez Osborne-nak oxigén és szén-monoxid keverékéből előállított gázban kellett tartózkodnia, ami sokkal nagyobb veszélyt jelentett az életére, mint maga a csuklás.

A férfi végül inkább megtanult együttélni az állapotával, amihez a Mayo Clinic orvosai egy hasznos technikát is megtanítottak neki. Ennek lényege az volt, hogy Osborne mindig a csuklások között lélegzett, így bár a rángások nem múltak el, de a továbbiakban legalább teljesen észrevétlenül, a jellegzetes hang nélkül tudott csuklani.

Bár állapotáról még a hetvenes évek végén adott interjúban is úgy nyilatkozott, hogy "bármit megadna érte, hogy megszabadulhasson tőle", Osborne az állapota ellenére nagyjából teljes értékű életet élt. A beszamolók szerint mezőgazdasági gépek és haszonállatok értékesítésével foglalkozó férfi másodszor is megházasodott (első feleségét még a csuklás megkezdése előtt vette el), és született nyolc gyermeke is. Osborne a csuklásának köszönhetően országosan is ismert lett, a Guinness Rekordok Könyve mellett szerepelt a hetvenes évek egyik legnépszerűbb beszélgetős műsorában, a Johnny Carson vezette Tonight Showban és más téveműsorokba is meghívták.

Máig rejtélyes okokból 1990 februárjában (más források szerint júniusban) Osborne egyszer csak abbahagyta a csuklást, ám sokáig nem élvezhette a váratlan szerencséjét, hiszen egy évre rá, 97 éves korában elhunyt.

Az eredeti írást itt találja.

Ljasuk Dimitry

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek