MegMinden
2023-07-06

Cicák

(azenmacskam.hu)

Így hatnak a macska hormonjai és bélflórája a viselkedésére.

A japán Azabu Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a macskák bél mikrobiótái (az emésztőrendszerben elő mikroorganizmusok összessége, a bélflóra részét alkotják) és hormonjai, úgymint a kortizol, oxitocin és tesztoszteron magyarázatot adhatnak arra, hogy egyes macskafélék miért jönnek ki jól egymással, mások pedig miért zárkózottabbak vagy akár harciasabbak.

Az alacsonyabb kortizol-, oxitocin- és tesztoszteronszintű macskák toleránsabbak más macskákkal szemben. És ez csak egyetlen dolog, amire most fény derült! De mit jelentenek ezek az információk a gazdikra nézve? Nagyon izgalmas dolgokra bukkantak a kutatók a bélflóra, a hormonok és a macska viselkedésének összefüggésével kapcsolatban!

A szerelemhormon szintje alacsonyabb volt a szociális macskáknál

A kutatók 15 menhelyi macskát 3 csoportra osztottak, és 5-5 cicát véletlenszerűen elhelyeztek három 36 m²-es helyiségben, 2 hétre. Ez idő alatt kamerákkal figyelték a macskák viselkedését, valamint vizelet- és bélsármintákat is gyűjtöttek a hormonok és mikrobióták mérésére.

Ezekből többek között arra jöttek rá, hogy a magasabb kortizol- és tesztoszteron-koncentráció a macskák esetében antiszociálisabb viselkedést eredményezett. A cirmosoknál ez konkrétan kevesebb ápolást, szaglászást, illetve az eledel kisebb arányban való megosztását jelentette. Azt is megfigyelték, hogy azok a macskák, amelyeknek a bél mikrobiótái hasonló arányúak voltak, többet érintkeztek egymással. A magasabb tesztoszteronszintű egyedek pedig nagyobb valószínűséggel próbáltak meg elmenekülni az interakciók elől.

Meglepő módon az oxitocin szintje – amelyet gyakran csak szerelemhormonnak neveznek –, alacsonyabb volt azoknál a macskáknál, amelyek szociálisabb viselkedést mutattak. „Meglepődtünk az eredményeken. Bár összefüggést jelentettek már az oxitocin jelenléte és a pozitív társas kapcsolatokhoz fűződő viselkedés között csoportokban élő állatoknál, az eredmények a mi macskáinkkal az ellenkezőjét mutatják” – nyilatkozta Hikari Koyasu, a tanulmány vezetője.

Az eredeti írást itt találja.

Paradicsom

Amerikából jön az újabb erősítés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek