MegMinden
2023-06-06

Zöld

(futureofdebrecen.hu)

Élelmiszertárolás okosan

Egyre melegebb van odakint, ami a benti hőmérsékletre is kihat. Emiatt pedig egyre könnyebben romolhat meg egy-egy élelmiszer. Mint a Future of Debrecen TV legutóbbi adásból is kiderült, az élelmiszerpazarlás hatalmas probléma, és szó szerint csak pocséklás. 

Most mutatok pár trükköt, hogyan tudod te is frissen tartani az élelmiszert otthonodban. 

Dobozoljunk, na de mit?

A legtöbb száraz árut – mint a babot, lencsét és liszteket – csomagolásmentesen is megvásárolhatjuk a saját tárolóinkba. Ezeket az élelmiszereket érdemes jól lezárva tartani, hiszen ha légmentesen zárjuk őket, akkor a zsizsik, ha be is kerül a konyhába, nem tud elszaporodni. 

Más a helyzet azonban a száraztésztával. Legjobb tudásom szerint a házi száraztésztát vászonzsákban kell tartani. A nagymamám mindig egy kartondobozba helyezett tésztás zsákban, száraz helyen tartotta az általa készített tésztát. Próbálok én is hasonlóan tenni és eddig bevált! 

Hűtsük vagy ne?

Tudtátok, hogy a paradicsomot nem ajánlatos a hűtőbe tenni? Bizony, szobahőmérsékleten érzi a legjobban magát! Ez azonban nem feltétlenül mondható el más zöldségekről. A répa vagy a retek például elég hamar megfonnyad a konyhapulton, de még a hűtőben is. Ezért ezeket a gyökérzöldségeket vízbe állítva tudjuk frissen tartani. A már megfonnyadt répán is segíthet, ha vízbe állítjuk pár órára. Csak semmi pazarlás! 

Mi a helyzet a salátával?

Őszintén, nekem a legjobban az a módszer vált be, ha megmosom a salátaleveleket és nedvesen teszem őket egy lezárt tárolóban a hűtőbe. Így több napig is frissek, ropogósak maradnak. Ráadásul bármikor fogyasztásra készek. Az olyan zöldeket azonban, amiknek szára van – ilyen a petrezselyem vagy akár az olyan gyógynövények, mint a menta – szeretem egy pohár vízbe állítva tárolni a hűtőajtóban. 

Mindig visszatérő kérdés a krumpli és a hagyma tárolása. Aki lakásban él, annak valószínűleg nincs lehetősége pincében tárolni ezeket a zöldségeket. Szerintem ezeket legjobb a földön, vagy egy hideg, hűvös ponton tartani, lehetőleg jól szellőző tárolóban. Egy kisebb faláda vagy kosár ideális választás.

Mi a helyzet a főtt étellel?
A Nébih ajánlása szerint romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani, ajánlott hűtőbe tenni. Ezt jó észben tartani, főleg nagy melegben!

Ha pedig úgy gondoljuk, nem fog elfogyni az élelmiszerünk, akkor a maradékot érdemes lefagyasztani vagy elajándékozni. Talán az idős szomszéd örülne annak a pár darab süteménynek vagy megmaradt salátának. 

Mentsük meg a maradékot a szemétbe kerüléstől! 

Az eredeti írást itt találja.

Idén is méltó búcsút vettek sárgulók

EconoMisteries – gazdaságtudomány másként

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek