MegMinden
2023-05-22

Laurie Anderson

(fidelio.hu)

Az avantgárd popzene egyik legnagyobb alakja lép fel a Magyar Zene Házában

Laurie Anderson LET X=X című európai turnéja keretében lép fel június 13-án Budapesten, a SexMob nevű jazz-funk zenekar kíséretében. A műsor zenei anyaga a bemutatkozó nagylemez, az 1982-es Big Science anyagától a legújabb szerzeményekig terjed, és egy avantgárd színházat és popzenét összekötő előadás várható.

Laurie Andersont aligha kell bemutatni, úttörő, nagy hatású zeneszerző-énekes-író-rendező-képzőművész, aki hetvenes évek óta gyarapodó életművével a zene, a színház, a technológia és az egyéb művészeti ágak összeboronálásával alkot kiemelkedőt. A LET X = X című turnéja szerencsénkre Magyarországra is eljut: Laurie Anderson a Magyar Zene Házában lép fel régi és új műveivel.

A legendás bemutatkozó album, a Big Science dalaitól a legfrissebb szerzeményeiig terjedő műsor az avantgárd színházat és a popzenét összekötő előadás lesz,

de az estnek az is különlegessége, hogy a SexMob nevű, szintén New York-i avant jazz-funk zenekar kíséri a színpadon. Így még biztosan nem láthattuk az egyik legfontosabb dal- és zeneszerző-szövegírót. Sőt, alighanem olyan intim közelségből sem, mint ahogyan a Zene Házában erre lehetőség nyílik.

Laurie Anderson a New York-i avantgárd színtér egyik legjelentősebb képviselője – saját meghatározása szerint „mesemondó” –, 2023 júniusában tér vissza Európába, egy kifinomult és elsöprő erejű előadással. A Let X = X turnén történeteket, multimédiás elemeket és zenei kísérletezést házasít a Steven Bernstein trombitás vezette New York-i SexMob zenekar kíséretében, melynek tagjai Briggan Krauss (szaxofon, gitár), Tony Scherr (nagybőgő), Kenny Wollesen (ütősök) és Doug Wieselman (gitár és fafúvósok). Ebben az új műsorban a művésznő a Big Science (1982) című remekművét záró Let X = X című dala köré építi az előadást,

egyfajta boldogsággal teli minimalista szintézist Steve Reich és Robert Ashley között, amely során az avantgárd színház és a popzene találkozik.

Big Science (1982), a Mister Heartbreak (1984), a Home Of The Brave (1986), a Strange Angels (1989), a Bright Red (1994), a Life On A String (2001), a Homeland (2010), vagy a 2018-as, Kronos Quartettel közös Landfall csak néhány Laurie Anderson legnagyobb művei közül, élőben is mindig kifejezetten lehengerlő – igazán nem szabad kihagyni koncertjét, hiszen a Magyar Zene Háza a legkisebb, leginkább intim helyszín lesz ezen a mostani európai turnén.

 

Az eredeti írást itt találja.

Új világ 2035

NAV: kedd éjfélig benyújtható az szja-bevallás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek