MegMinden
2023-05-17

Adatok

(.hrportal.hu)

Júliustól élőben kell bejelenteniük a vendéglátósoknak, hogy miből mennyit adnak el.

Az érintettek közül sokan nem örülnek a döntésnek és rengeteg a kérdés a jogszabállyal kapcsolatban.

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el - írja a Telex. Az adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK) mellett az adóhatóság és a statisztikai hivatal is látja majd. A portál több érintettet is megkérdezett, akik szerint a gyakolratban lehetetlen betartani a szabályt. Az intézkekést azért vezették be, mert így jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye és a friss adatok alapján lehet fejleszteni az ágazatot, de a turisztikai ágazat fehérítése is szempont volt. 

Mindössze három kivétel van az adatszolgáltatási kötelezettség alól, ezek a következőek: 

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Rajtuk kívül minden büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely köteles regisztrálni, rögzíteni a termékkínálatát és elkezdeni a a valós idejű adatszolgáltatást. 

A Telex megkérdezett több vendéglátóst is. Volt, aki azt kérdezte, mi a teendő, ha nincs internet a bérleményben, ahol dolgozik. Felmerült a kérdés, hogy minek minősülnek az állandó koncerthelyeken működő büfések, vagy hogy kiskapunak számít-e a zárt körű rendezvény.

Van olyan, aki szerint a szabály miatt "égszakadás-földindulás" készül a vendéglátásban.

Ez az új követelmény azonban az eredményesség, a színvonal, a kiszolgálási minőség, illetve a hatékonyság romlását eredményezi. Egyszerűen nem lesz lehetőségem odatenni magam 100 százalékban, hanem majd adatokat szolgáltatok helyette.” - mondta az egyik megkérdezett. 

Az eredeti írást itt találja.

Kovács Gyopár

UFO támadás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek