MegMinden
2023-05-01

Elektrongyorsító

(origo.hu)

Itt a módszer, ami örökre megoldhatja a szennyvíz jelentette problémát-

 

Elektrongyorsító alkalmazásával minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére.

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézete (EK EKBI) Sugárkémiai Laboratóriumának kutatói kínai partnerükkel olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelynek lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizének gyorsított elektronok kis dózisú besugárzásával elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a vízben lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. A hároméves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a kínai-magyar TéT pályázati program támogatásával valósult meg.

A háztartásokból a tisztítótelepekre érkező szennyvízben található antibiotikumok, baktériumok eltávolítása az olyan hagyományos módszerekkel, mint például a biológiai szennyvíztisztítás, csak kis hatásfokkal lehetséges. A telepről távozó, tisztított szennyvíz ezért antibiotikumokat és antibiotikumra rezisztens baktériumokat is tartalmaz, ezzel hozzájárulva az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez.

A PROJEKT SORÁN KIDOLGOZOTT TECHNOLÓGIA ALAPJÁN A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP KIFOLYÓ VIZÉT GYORSÍTOTT ELEKTRONOK KIS DÓZISÁVAL BESUGÁROZVA ELRONCSOLHATÓK A GYÓGYSZERMARADVÁNYOK, INAKTIVÁLHATÓK A BENNE LÉVŐ BAKTÉRIUMOK, GÉNEK, EZÁLTAL CSÖKKENTHETŐ A SZENNYVÍZ TOXICITÁSA.

Az eredeti írást itt találja.

Netflix

Országbérletet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek