MegMinden
2023-04-27

Víznyelők

(origo.hu)

Semmiből előtűnő lyuk nyelt el egy férfit, sohasem találták meg.

Az elmúlt napokban egy meglehetősen ijesztő történet kezdett terjedni a Reddit nevű közösségi platformon; eszerint 2013 márciusában egy floridai férfi hálószobája alatt egy víznyelő alakult ki, ami elnyelte a ház tulajdonosát. Az áldozat testét soha nem találták meg. Tényleg megtörtént az eset, vagy csak a fantázia szüleménye? Ha igen, mitől alakulhatnak ki gyilkos víznyelők?

A 37 éves Jeff Bush éppen aludt, amikor a floridai Seffnerben lévő otthona alatt egy víznyelő keletkezett. A lyuk – amely 6 méter mély és széles volt – közvetlenül Jeff hálószobája alatt nyílt meg. A zajra felfigyelt a férfi testvére, Jeremy, és annak élettársa, Rachel is, akik a közeli vendégszobában aludtak a baleset idején – írja az IFL Science tudományos portál.

Hallottuk Jeff sikolyát. Leszaladtunk a folyosóra, felkapcsoltuk a villanyt, kinyitottuk a szobaajtót, de csak egy nagy lyukat találtunk, Jeffnek pedig nyoma veszett"

– nyilatkozta az ABC Newsnak Rachel.

Jeremy megpróbált lemászni a gödörbe, de az omlásveszély miatt fel kellett hagynia a privát mentőakcióval.

A padló nagyon instabil volt, de nem érdekelt, csak arra gondoltam, hogy meg akarom menteni a testvéremet. De nem tudtam semmit se tenni. Esküszöm, hallottam, ahogy kiáltja a nevem"

– nyilatkozta megtörten Jeremy.

Nem sokkal a baleset után a mentőcsapatok is megérkeztek. Lemásztak a gödörbe, de nem találták meg sem Jeffet, sem a hálószoba bútorait. A további kutatómunkához nem voltak adottak a körülmények, a ház és a talaj túl veszélyes volt ahhoz, hogy a mentési kísérletet folytassák. A házat végül lebontották, a lyukat pedig betemették. Néhány évvel később a víznyelő azonban ismét megnyílt, így végül elkerítették a területet.

Gyilkos víznyelők

A szakértők leggyakrabban Florida térségében tapasztalják ezt a természeti jelenséget, ahol szinte az egész állam karsztos (mészköves) talajra épült, de a világ más tájain is szép számban találhatók olyan karsztos területek (Mexikó, Olaszország, Kína), ahol a legváratlanabb pillanatban óriási károkat okozó, mindent elnyelő óriás lyukak keletkeznek.

Víznyelőnek nevezzük azokat a karsztos nyílásokat, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül. A víz szép lassan kimossa a leggyakrabban meszes, ritkábban agyagos kőzetet, miközben a talaj felszíne érintetlen marad. Amikor a felszíni réteg már nem bírja el a saját súlyát, egyszer csak beszakad, és a helyén tátongó üreg támad. A földfelszín összeomlása drámai helyzeteket és súlyos katasztrófákat idézhet elő.

Az eredeti írást itt találja.

Lehasadt ágak a Kút utcában

Hatvan év 60 debreceni dala 45. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek