MegMinden
2021-10-15

Chia

(forbes.hu)

A „zöld” kriptopénz felemelkedése és bukása

Tavasszal robbant be a környezetbarátnak kikiáltott új kriptovaluta, a Chia, amely mostanra az iparág egyik nagy bukásának tűnik az idei évben. Így lett pária a média egykori kedvencéből néhány hónap alatt.

A jelenleg legnépszerűbbnek és legelterjedtebbnek számító kriptopénzek, azaz például a Bitcoin vagy az Ethereum bányászatához, vagyis a rendszer fenntartásához, a legalkalmasabbak az erős videokártyák. A működtetéshez szükséges algoritmust ugyanis az ilyen típusú, alapvetően grafikus megjelenítésre szánt hardverek kezelik a leghatékonyabban.

A használható komponensek ára magas, az energiaigényük pedig nagy, ami egyrészt jelentősen megemeli a bányászat költségeit, másrészt környezeti terhet is generál. Bár pontosan nem lehet tudni, hogy mennyien foglalkoznak Bitcoin-bányászattal, hiszen a blokklánc lényegéből fakadóan nincsenek központi koordinációs szervek, de a becslések szerint éves szinten körülbelül 120-123 TWh fogyasztással számolhatunk.

Ez pedig nagyjából annyi energia, amennyit egész Norvégia elhasznál egyetlen év alatt.

Hasonlóan beszédes adat, hogy egyetlen Bitcoin ügylet fogyaszt annyi energiát, mint durván 807 000 Visa-kártyás tranzakció. Emiatt aztán rengeteg kritika is éri a jelenlegi uralkodó kriptopénzeket, és az is teljesen nyilvánvaló, hogy emiatt kizárt, hogy ezek felváltsák a hagyományos fizetőeszközöket, hiszen abba a Föld konkrétan belehalna.

Az eredeti írást itt találja.

A varázsló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek