MegMinden
2023-04-09

Gáz és olaj

(atv.hu)

Óriási botrány készül a németeknél, a zöldek ezúttal a gáz- és olajfűtést tiltanák be.

Belpolitikai vihart kavart a zöld párti gazdasági miniszter és alkancellár március elején azzal a tervezetével, amely már 2024-től bevezetné a gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát - írja az Infostart.hu.

Derült égből villámcsapásként szivárgott ki Robert Habeck terve, hogy mindezzel nem várnak a koalíciós megállapodásban eredetileg előirányzott időpontig, azaz 2025-ig, hanem már egy évvel előbbre hozzák. A kedélyek azóta a beígért kormányzati ösztönzőknek köszönhetően némileg lecsillapodtak, egészen mostanáig.

A márciusi terv szerint a kizárólag fosszilis energián, mindenekelőtt gázon és olajon alapuló fűtési rendszerek újonnan történő beépítése 2024-től nem engedélyezett, és csak olyan fűtőberendezést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

A tiltakozások enyhítése érdekében a gazdasági miniszter jelentős állami támogatást helyezett kilátásba. Habeck szerint a fűtéssel kapcsolatos terveket nagyarányú szociálpolitikai támogató intézkedéseknek kell kísérniük, amíg a hőszivattyúk lényegesen drágábbak, mint a gázfűtés.

A kiszivárgott értesülés kapcsán a tilalom legfőbb ellenzőjének számító legkisebb koalíciós partner, szabad demokrata FDP azonnal tiltakozott. A liberális párt szerint a Zöldek egy olyan "rejtett záradékot" csempésztek be a fűtési törvénybe, 

amely a fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszereket a korábban közösen elhatározott 2045 helyett már 2035-től fokozatosan megszünteti.

A koalíciós pártok között kezdettől fogva vita volt a beépített gáz- és olajfűtési rendszerek betiltásának időzítéséről. Az első tervezet arról szólt, hogy a rendszerek üzemeltetésének betiltására azok "élettartamától" függően kerül majd sor. Az FDP ez ellen határozottan tiltakozott, és ennek nyomán a Zöldek "meghátráltak". 

Megállapodás született arról is, hogy legkésőbb 2044. december 31-ig engedélyezni kell a beépített fűtési rendszerek fosszilis tüzelőanyaggal történű működését. Ezt követően szivárgott ki az az értesülés, amely szerint az alkancellár-gazdasági miniszter ezt tíz évvel kívánja előbbre hozni.

Az eredeti írást itt találja.

Erdő Péter: Krisztus köszöntése Isten szeretetének mindent átfogó rendje

Till attila

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek