MegMinden
2023-03-27

Fehérnemű 

(divany.hu)

Nemrég még mindenki bugyi nélkül járt.

Te végigmennél az utcán bugyi nélkül? Vagy folyton az járna a fejedben, biztosan látszik rajtad, hogy nem viselsz alsóneműt? Járnak köztünk olyanok, akiknek ez nem jelent problémát, és egyáltalán nem hordják ezt a ruhadarabot. De vajon jól teszik?

Ruhatárunk egyik alapdarabja a bugyink. Lehet csinos csipkés csoda, alakformáló vagy kényelmes francia fazonú, esetleg tanga vagy klasszikus, a választék óriási, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. De vannak – állítólag nem is kevesen –, akik úgy döntenek, hogy kényelmesebb nélküle, és egyszerűen elhagyják. Első hallásra talán megdöbbentő, de tényleg olyan elvetemült ötlet? 

Nemrég még mindenki bugyi nélkül járt

Azt gondolnánk, hogy az alsónemű elhagyása egy új radikális irány, de valójában jelenlegi formájában csak az 1910-es évektől létezik ez a ruhadarab. Korábban sem a nők, sem a férfiak nem hordtak ilyesfajta fehérneműt. Az 1400-as években születtek ugyan feljegyzések női bugyogóról, amit inkább egy térdnadrágnak néznénk mai szemmel, de az középen nyitott volt. A 18. századig inkább csak a spanyol arisztokraták és a velencei kurtizánok viselték, és csak a 19. században terjedt el szélesebb körben. Magyarországon a szegényebb vidékek parasztasszonyai még a múlt század első felében sem hordtak bugyit. Mindenesetre mára olyannyira elterjedtté vált, hogy inkább azon lepődünk meg, ha nincs, mint azon, ha van. 

De miért is hordunk bugyit?

Attól eltekintve, hogy csoda szép divatos darabokat lehet kapni, amiben igazán szexinek és kívánatosnak érezhetjük magunkat, praktikus oka is van, hisz megóvja azt a kényes területet az esetleges szennyeződésektől, főleg, ha szoknyában, ruhában vagyunk, és a ruhát is óvja az előforduló váladékoktól. De valóban ez az igazi oka?

„NINCS EGYETLEN MAGYARÁZAT ARRA, HOGY AZ EMBEREK MIÉRT VISELNEK FEHÉRNEMŰT, DE A LEGGYAKORIBB OK AZ, HOGY EZT TÁRSADALMI NORMÁNAK TEKINTIK”

– mondta dr. Elizabeth Eden, a New York-i Nőgyógyászati Társaság elnöke.

Előnye is lehet, ha elhagyjuk

Hogy miért is hagyná el valaki a bugyiját? Lehet, hogy egyszerűen kényelmesebbnek ítéli, mert nem szereti, ha bevág, dörzsöl, szorít, vagy egyszerűen esztétikai okokból dönt így. De egészségügyi szempontból van jelentősége? Attól függ, mit viseltünk eddig. Mivel a szintetikus szövetek nem szívják el kellő mértékben a nedvességet, és egyáltalán nem vagy nem megfelelően szellőznek, növelhetik annak esélyét, hogy gombás fertőzés és potenciálisan gyulladásos reakció alakuljon ki. Ezért ha nem pamut- vagy selyemalsót viseltünk eddig, akkor a bugyink elhagyása kifejezetten előnyös lehet. Dr. Eden tanácsa:

A fehérnemű – legalábbis a nemi szervekkel közvetlenül érintkező rész – legyen pamutból vagy selyemből, természetes anyagokból, amelyek lehetővé teszik a levegő és a nedvesség cseréjét.

Arra is figyelmeztet, hogy szűk fehérneműk vagy tangák viselése súlyosbíthatja a már meglévő fertőzés tüneteit, mivel a hosszú ideig tartó túlzott nedvesség növelheti a gombás fertőzés esélyét.

Az eredeti írást itt találja.

SZOBAKATEDRA

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek