MegMinden
2023-02-23

Spielberg

(magyarnarancs.hu)

Steven Spielberg végre befejezné Kubrick Napóleon-projektjét

Spielberg korábban készített már filmet a Ragyogás rendezőjének ötletéből – ezúttal minisorozatban gondolkodik.

Steven Spielberg A Fabelman család című önéletrajzi ihletésű mozijában (kritikánk) azt mutatta be, hogyan vált filmrendezővé. Még sorba sem állt érte az Oscarért, de máris következő, nagyívű tervén dolgozik: szeretné végre befejezni Stanley Kubrick Napóleon-projektjét. Spielberg türelmes ember hírében áll, A Fabelman család elkészítésére is hosszú éveket várt, a Naplóleont pedig közel egy évtizede tervezgeti. Talán épp előbbi sikerére volt szükség ahhoz, hogy végre utóbbi is zöld lámpát kapjon.

A Berlini Filmfesztiválon ugyanis Spielberg bejelentette, hogy az 1999-ben elhunyt Kubrick feleségének, Christiane Kubricknak, valamint az ő bátyjának, Jan Harlan filmproducernek a segítségével, az HBO égisze alatt azon dolgoznak, hogy összehozzák a produkciót Kubrick eredeti forgatókönyve alapján: egy hétrészes minisorozatot.

Maga Kubrick a 2001: Űrodüsszeia munkálatai közben ásta bele magát Bonaparte Napóleon életébe; írt is egy 148 oldalas forgatókönyvet és azt tervezte, hogy Franciaországban kezd el forgatni. Többek között egy 50 ezer statisztát felvonultató csatajelenettől álmodozott, és kijelentette: „Ez lesz a legjobb film, amit valaha készítettek!”. Az MGM stúdió viszont soha nem bólintott rá az ötletére, így inkább nekiállt elkészíteni a Mechanikus narancsot.

Jan Harlan, aki nemcsak a legendás rendező sógora, de több filmjének producere is volt, még 2019-ben nyilatkozta, hogy a tévé tökéletes formátum lenne a Napóleon-filmterv megvalósítására, hiszen technikailag szuper, és alkalmas arra, hogy több órában, fejezetekre bontva mesélje el a francia hadvezér életét. Pont úgy, ahogy arról Kubrick álmodott.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az ikonikus rendező valamelyik ötletét Spielberg fejezi be. Az A.I. – Mesterséges értelem című mozi Brian Aldiss 1969-es novelláján alapszik. Ennek jogait Kubrick még a 70-es években vásárolta meg, majd felbérelt egy csapat írót, hogy készítsenek forgatókönyvet belőle. A terv aztán sehogy sem haladt előre, főleg azért, mert Kubrick úgy érezte, nincs elég fejlett technológia ahhoz, hogy megalkothassa a főszereplő karakterét. 1995-ben aztán ötletét átnyújtotta Spielbergnek, de a film munkálatai csak Kubrick 1999-es halála után indultak be, 2001-ben pedig be is mutatták a mozit.

Kérdés, a Napóleon bemutatójáig mennyit kell várnunk – egyelőre semmi konkrétat nem jelentettek be. Az azonban biztos, hogy soha nem volt ekkora igény a méregdrága kosztümös sorozatok iránt. 

Az eredeti írást itt találja.

DE delegáció a felkelő nap országában

apamondta.hu

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek