MegMinden
2023-02-04

Aptera

(filantropikum.com)

Az Aptera új elektromos autója felülmúlhatja a Teslát.

A napenergiával hajtott Aptera elektromos autó hatótávolsága a tervek szerint 1600 km lesz, ára pedig 30.500 euró – kevesebb, mint a fele annak, amibe Elon Musk drága autói kerülnek.

A kaliforniai autógyártó azt állítja, hogy már most több mint 40 ezer előrendelése van olyan vásárlóktól, akik alig várják, hogy volán mögé ülhessenek. Az Aptera Launch Edition háromkerekű jármű lesz, és kezdetben 5000 darabot dobnak belőle piacra.

Innovatív megoldás a három, kerékbe épített villanymotor, amelyek a szakértők szerint rendkívül hatékonnyá teszik az áramvonalas tervezésű autót, és lehetővé teszik, hogy kb. négy másodperc alatt gyorsuljon 0-ról 100-ra, és elérje a 163 km/h végsebességet, annak ellenére, hogy az autó mindössze 171 lóerős.

A Launch Edition több mint 600 km hatótávolságú akkumulátorral rendelkezik – ez majdnem háromszorosa a Nissan Leaf modellek akkumulátorainak.

De az Aptera szerint a későbbi modellek 1600 km-es autonómiával rendelkeznek majd, csak az akkumulátor használatával – írja a The Sun.

A gyártó azonban úgy véli, hogy a tulajdonosoknak soha nem kell majd tölteniük az autót a napi használat során. Az ugyanis könnyű napelemekkel van felszerelve, amelyek elegendő töltést tesznek lehetővé napi körülbelül 60 km-en. Ez azt jelenti, hogy átlagosan napi 40 km-es utazások, ingázások esetén a napsütéses helyeken, például Kaliforniában, a sofőröknek soha nem kell csatlakozniuk az elektromos hálózathoz.

A kevésbé napos helyeken pedig, például Chicagóban, az Aptera becslése szerint a tulajdonosoknak évente háromszor kell majd az elektromos hálózatról feltölteniük a járművet.

„Az Aptera napelemes technológiájával nincs szükség állandó hozzáférésre egy töltőállomáshoz vagy csatlakozóaljzathoz. A Launch Edition egy napelemes töltőcsomaggal van felszerelve, amely lehetővé teszi a legtöbb ember számára, hogy hetekig, sőt hónapokig vezessen anélkül, hogy a hálózathoz kellene csatlakoznia” – jelentette be a cég.

Hosszabb utak esetén a jármű csatlakoztatható egy szabványos konnektorhoz, hogy eltöltsük az akkumulátort.

„Lehetővé tettük a hatékonyabb utazást a napenergia hasznosításával, és izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk a Launch Edition járművünket a világnak. Fáradhatatlan erőfeszítéseink eredményeként megszületett az Aptera jármű, amely közvetlenül a napból származó kreatív energiával eljuttathat a kívánt helyre” – mondta Steve Fambro, a cég társalapítója és társ-vezérigazgatója.

Az Aptera azt mondja, már a termékfejlesztés negyedik, egyben utolsó szakaszában vannak. Ez magában foglalja a törésteszteket és a hivatalos jóváhagyások megszerzését. Ezt követően azt tervezik, hogy elkezdik a gyors termelést, évi 10 ezer jármű legyártásával.

Innentől az Aptera azt reméli, hogy megduplázhatja a termelést kaliforniai gyárában, és további gyártósorokkal bővülhet világszerte.

„Bár a szállítási ütemtervünk a finanszírozástól függ, a célunk az, hogy 2023 végén megkezdjük a gyártást. A Launch Edition modellel olyasmit mutathatunk a világnak, ami korábban nem létezett” – mondta Chris Anthony, társalapító és vezérigazgató.

Egyesek „Tesla-gyilkosnak” nevezték el az Aptera új modelljét, mivel sokkal olcsóbb a Tesla csúcstechnológiás autóinál. Egy új Tesla S ára 63 ezer és 155 ezer euró között van, hatótávja pedig 650 km, bár a szakértők szerint hideg időben ez 480 km alá is csökkenhet. A tulajdonosoknak ugyanakkor az is problémát okozhat, hogy töltőállomásokat találjanak.

Az eredeti írást itt találja.

Holdújév - Babonák, szokások

Meteorológia: hatalmas légnyomáskülönbség alakítja ki a viharos széllökéseket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek