MegMinden
2023-01-20

Elon Musk

(raketa.hu)

Esküdtszék előtt a sokmilliárd dolláros kérdés.

Felelőtlen volt vagy hazudott Elon Musk? Esküdtszék előtt a sokmilliárd dolláros kérdés

Megkezdődött a Tesla vezetőjének a pere, amelyben azzal vádolják, hogy a saját befektetőit tette tönkre egy Twitter-bejegyzéssel, ami először megnövelte, majd lecsökkentette a cég részvényeinek az értékét.

"Azon gondolkozom, hogy magánkézbe vegyem a Teslát 420 dolláros árfolyamon. A pénz megvan rá." - írta Elon Musk 2018. augusztus 7-én, majd ezzel folytatta: "A részvényesek vagy eladnak 420-on, vagy megtartják a részvényeket és magántulajdonosok lesznek". Az akkor a hatvanas évei közepén járó Glen Littleton komolyan vette Musk szavait és eladta az értékpapír-pozíciói javát, hiszen korábban arra fogadott, hogy a jövőben ennél lényegesen nagyobb értéke lesz a cég papírjainak. Ennek hatására az ügyvédei szerint elvesztette élete szinte összes megtakarítását, körülbelül három és félmillió dollárt. Közben a részvények ára először meredeken megemelkedett, majd, miután kiderült, hogy a hír nem igaz, lezuhant.

Később a férfi osztályos keresetet nyújtott be, hogy vele együtt más befektetőket is kártalanítania kelljen Musknak,

akit egyébként a felelőtlen és valótlan Twitter-üzenetéért korábban már az amerikai Tőzsdefelügyelet is meg akart bírságolni, ám végül peren kívül megegyeztek egy negyven millió dolláros büntetésben. Egy San Franciscó-i esküdtszéknek most arról kell döntenie, hogy Musk szándékosan osztott-e meg hamis információkat, hogy ezzel manipulálja a részvények árát; a bejegyzései valóban megnövelték-e a papírok értékét; és ha igen, mennyivel - írja a TechCrunch.

Az eredeti írást itt találja.

„Rainforest Alliance”

id. Makray Balázs és ifj. Makray Balázs

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek