MegMinden
2023-01-14

Demencia

(hazipatika.com)

Egy vitamin, ami véd az elbutulástól.

A demencia egyre gyakoribb, mára mintegy 55 millió embert érint világszerte. Egy új kutatás most kiderítette: az agyszövet magas D-vitamin szintje hozzájárulhat a jobb kognitív funkciók fenntartásához.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatói neurodegeneratív betegségben szenvedő felnőttek agyának D-vitamin-szintjét vizsgálták. Ez volt az első olyan kutatás, amely kimutatta, hogy a D-vitamin jelen van az agyban, és hogy ennek hiánya befolyásolja a kognitív teljesítményt, a gondolkodást – írja az Interesting Engineering. 

"Megerősítettük annak fontosságát, hogy a tápanyagok hogyan védik meg az öregedő agyat az olyan betegségektől, mint az Alzheimer-kór vagy más demenciák" – hangsúlyozta Sarah Booth, a tanulmány szerzője. Mint ahogy arra a kutatók rámutattak: hosszú távú céljuk, hogy jobb megelőzési és kezelési stratégiákat dolgozzanak ki a demenciával kapcsolatos betegségek ellen.

Mit tud még a D-vitamin?

A D-vitamin – a kálcium és a foszfor felszívódását segítve – támogatja a fogak és a csontok egészségét is. Emellett kiemelt szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Nemrég óta pedig tudjuk még azt is, hogy D-vitamin-pótlással 78 százalékkal csökkenthető az időseknél a dynapenia, vagyis az izomerő – életkor előrehaladtával járó – hanyatlásának kockázata. Mostanra azonban még egy pozitívumát ismerjük: az öregedő agyat is segíti. 

Mint ahogy arról már korábban írtunk, ha azt szeretnénk, hogy D-vitamin-raktárunk télen se  ürüljön ki, fogyasszunk halféléket, főként lazacot, heringet és szardíniát. Szintén segít a D-vitamin pótlásában a tojássárgája, a gomba, a máj, valamint bizonyos müzlik, joghurtok és gyümölcslevek.

Az eredeti írást itt találja.

Zero waste

Erotikus thriller

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek