MegMinden
2022-12-29

50 milliárd

(forbes.hu)

Ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?

49,5 milliárd forinttal debütált Kádár Tamás a Forbes ma megjelenő milliárdoslistáján, ezzel a listáink történetében ő a legfiatalabb az 50 leggazdagabb között. Igaz, az exit még előtte van. 

Átverték, visszavág

A Forbes legfrissebb milliárdoslistáján több újdonság is van. Új dollármilliárdos Csányi és Mészáros mellé, 500 milliárd forintot meghaladó becsült vagyon és egy selfmade, mindössze 28 éves fiatal, aki startupja építéséből szerezte 49,5 milliárd forintra becsült vagyonát. Ezzel a lista 33. helyén debütált.

Ő Kádár Tamás, aki tizenöt éves kora óta épít webshopokat, tizennyolc évesen kriptokereskedő oldalán csalás áldozata lett, és elhatározta, hogy kiismeri a csalók módszereit. Kiegészülve corvinusos szaktársával, Jendruszák Bencével és Kiss Miklóssal üzletet kezdtek építeni a kereskedők védelmére. Kádár a kezdetektől ügyvezető igazgató a cégnél, Jendruszák az üzletfejlesztésért felel, Kiss pedig a termékfejlesztési vezető.  

A Seon lényege a mai napig abban a szofisztikált módszertanban rejlik, amivel a tranzaciókat elemzik.

Gépi tanulásra építő megoldásuk elemzi az IP-címet, az email címet, közösségi médiás információkat és egyéb online viselkedést, mielőtt a vásárlási szándékról eldönti, van-e benne kockázat.

Minél több az adat, annál nagyobb biztonsággal lehet megmondani egy tranzakcióról, hogy az csalás lehet-e, a Seon pedig gyakorlatilag mindent összeszed, ami elérhető a vevőről digitális lábnyomként.

Radar alól a milliárdoslistára

A Seon hosszú ideig, csendben végezte a dolgát különösebb nagy hírverés nélkül, de 2021-re már olyan ügyfeleik voltak, mint az Air France-KLM, a Patreon vagy az Eurobet. A magyar Fiedler Capital és a Portfolion befektetése után megérkezett az első nemzetközi befektető, a svéd Creandum. Ők korábban olyan cégek korai fázisába szálltak be, mint a Bolt vagy a Spotify.

A Seon első rekordja ez a tízmillió eurós Series A kör volt. 

Alig több mint egy évvel később újra rekordot döntöttek: 94 millió dolláros Series B kört húztak be az Institutional Venture Partners vezetésével, majd 2022 szeptemberében a cég értékét ötszázmillió dollárra becsülte a Crunchbase startupadatbázis. Ezzel bekerültek az „emerging unicorns” nevű elit klubba, azaz azok közé a cégek közé, amelyeknek jó esélye van az egymilliárd dolláros státusz elérésére.

Most jön a neheze

„Sosem éreztük, hogy nagyobb kabátot hordunk, mint kellene” – mondta Kádár, amikor ő és Jendruszák a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szerepeltek 2021-ben.

„A piac tetején, nagyon jó időzítéssel vontak be tőkét. Kicsit mint a buli végén, amikor a leglelkesebbek még nem látják, hogy a bulinak egy időre vége”

– mondja Fehér Gyula, a Ustream és az Oktogon Ventures társalapítója a megváltozott piaci hangulatról, amiben a Seonnak is nehezebb dolga lesz tovább növekedni, és elkerülni egy olyan befektetési kört, ahol a jelenlegi értékelésük alatt tudnak tőkét bevonni. 

 

Az eredeti írást itt találja.

Berecz Rafael: A csapattársaim rengeteget segítenek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek