MegMinden
2022-12-20

Gesztenye

(futureofdebrecen.hu)

Igazi karácsonyi hangulat

Ezt próbáld ki, ha igazi karácsonyi hangulatot varázsolnál otthonra!

A karácsonyi vásári forgatagok elengedhetetlen velejárója a sült gesztenye. A szelídgesztenye a diétázók egyik „jolly jokere”, hiszen alacsony zsírtartalmú, gluténmentes, mindemellett pedig magas rosttartalmú, emésztést segítő termés. Bár a gesztenyeárusok rendszerint speciális szerkezetben sült gesztenyét kínálnak eladásra – legtöbbször igencsak borsos áron -, ezt a téli finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük. Egy apró titkot nem szabad csak elfelejtenünk hozzá. 

A gesztenyesütés még a tűzhely beizzítása előtt történik, mert legfontosabb, hogy egy éjszakán át ázzanak a begyűjtött termések. A víztől megpuhulnak, így könnyű lesz bevágni a domború oldalukat is apró X formában. Igyekezzünk úgy ejteni a bevágást, hogy lehetőleg nem sértjük meg a gesztenye húsát. A sütőt kapcsoljuk alsó-felső sütésre és vegyük egészen magas, 240 °C körüli hőmérsékletre. Újrahasználható sütőpapírral bélelt tepsire vagy olyan sütőedénybe tesszük a gesztenyéket, melyet le tudunk fedni. A terméseket úgy helyezzük el, hogy a vágással felfelé feküdjenek, majd lefedjük azokat. Ha biztosra szeretnénk menni, még egy kis tepsi vizet is tehetünk a sütő aljába, hogy az így keletkezett vízgőz garantálja a gesztenyék puhaságát. Így sütjük 20 percig, majd további 5-10 percig alufólia nélkül. Akkor vannak készen a szemek, ha héjuk kissé felpöndörödött. A megsült gesztenyéket meleg állapotban a legkönnyebb megpucolni.

Az elkészült finomság puha húsát édes és sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk. Elkészíthetjük húsok mellé vagy köretként, de levesként vagy desszertként is szuperül funkcionál. Egy biztos: bármelyik fogást is választjuk, ünnepi atmoszférát termethetünk vele otthonunk melegében! 

 

Az eredeti írást itt találja.

Goooooooooool

Sikeresen zárult a kémia-roadshow

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek