MegMinden
2022-09-11

Kabinet

(forbes.hu)

Növekvő sokszínűség az új brit kormányban.

Az új brit miniszterelnök, Liz Truss olyan kabinetet választott maga mellé, amelyben most először nem fehér férfi tölti be az ország három legfontosabb miniszteri posztjának valamelyikét.

Szabad Európa szerdai cikke szerint a növekvő sokszínűség részben annak köszönhető, hogy a Konzervatív Párt az elmúlt években egyre változatosabb parlamenti képviselőjelölteket állított. A párt sokszínűségi kampánya ellenére ugyanakkor a konzervatív parlamenti képviselők mindössze negyede nő, és hat százaléka tartozik valamilyen kisebbséghez.

Most három, afrikai származású miniszter került kulcstárcák élére:

  • Kwasi Kwarteng – akinek szülei Ghánából érkeztek a szigetországba a hatvanas években – lett Nagy-Britannia első fekete pénzügyminisztere.
  • James Cleverly lett az első fekete külügyminiszter. Cleverly, édesanyja Sierra Leonéból származik, édesapja pedig fehér. Korábban arról beszélt, hogy vegyes kulturális háttere miatt gyerekként zaklatták, és azt mondta, hogy a pártnak többet kell tennie a fekete szavazók megnyeréséért.
  • Suella Braverman, akinek szülei Kenyából és Mauritiusról érkeztek Nagy-Britanniába hat évtizeddel ezelőtt, Priti Patel utódjaként a második, etnikai kisebbséghez tartozó belügyminiszterként a rendőrségért és a bevándorlásért lesz felelős.

Iraki születésű miniszter felel az esélyegyenlőségért

Guardian is közzétette a Truss-kormány névsorát, a miniszterek sorra érkeztek a Downing Street 10-be, a londoni kormányfői rezidenciára a kabinetülésre. Bár nem kulcstárca, de a Lancasteri Hercegség Kancellárja, egyben az esélyegyenlőségért felelős miniszter a bagdadi születésű Nadhim Zahawi lett. 

 Trusst – aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke – kedden nevezte ki formálisan a tisztségre II. Erzsébet királynő. Az MTI beszámolója szerint a Downing Streetre visszatérve, első kormányfői beszédében Truss azt mondta, adócsökkentésekre készül az üzleti szektor és a beruházások vezérelte gazdasági növekedés ösztönzése érdekében.

 

Az eredeti írást itt találja.

Zöld applikáció

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek