MegMinden
2022-08-31

Keselyűkő

(origo.hu)

Hátborzongató katasztrófára bukkantak a tudósok a Földön.

Az Edinburgh-i Egyetem által vezetett kutatócsoport a közelmúltban fejezte be egy ősi, 13 000 éves táblára írt rejtélyes szimbólumok fordítását. A mai Törökország területén fellelt "Keselyűkő" néven ismert tábla katasztrofális hatásokat előidéző becsapódásról számolt be.

A tudósokat régóta érdekelte az említett időszak, ugyanis ekkor világformáló események zajlottak; a klíma megváltozott, regionális kihalási események indultak meg, és számos népcsoport tűnt el véglegesen a történelem színpadáról. Elképzelhető, hogy az a becsapódási esemény okozhatta a pusztítást, amiről a különös kőtábla írt.

A táblát a törökországi Göbekli Tepe területén találták meg. A legalább 13 000 éves építmény a szakértők szerint egy szentély, egy halottkultusz helyszíne, vagy csillagászati obszervatórium lehetett.

Számos régészeti bizonyíték arról árulkodik, hogy az ősi civilizációk meglepő pontossággal dokumentálták az égi jelenségeket; szupernóvákat, meteorzáporokat jegyeztek le, még annak ellenére is, hogy nem tudták, mit is látnak valójában. Rengeteg ősi építményt – köztük a legendás Stonehenge-t - a Nap, a Hold és a csillagok mozgása alapján terveztek, így nem ördögtől való az az elképzelés sem, hogy Göbekli Tepe is csillagászati célokat szolgált.

A MOSTANI TANULMÁNYT KÉSZÍTŐ KUTATÓCSOPORT RÁADÁSUL OLYAN FARAGVÁNYOKAT TALÁLT A HELYSZÍNEN, AMIK CSILLAGKÉPEK VÁZLATAI LEHETNEK.

Klímaváltozást hozó égi vándor

Egyes csillagok helyzete alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik faragvány - a már korábban említett Keselyűkő - valójában egy időbélyeg. Azt is megjegyzik, hogy a faragványok látszólag a Tauridákat ábrázolják. A Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amelynek anyaga az Encke-üstökösből áramlik ki.

Úgy gondolják, hogy az Encke egy nagyobb üstökös része volt, amely körülbelül 20 000 évvel ezelőtt töredezett szét.

A TÖRMELÉKDARABOK A FÖLDNEK CSAPÓDHATTAK, AMI JELENTŐS ÉGHAJLATVÁLTOZÁST INDÍTOTT EL BOLYGÓNKON.

Ezt a periódust fiatalabb Dryas (Younger Dryas) néven ismeri a tudomány.

 

Az eredeti írást itt találja.

Tornacsarnokkal bővül a debreceni Epreskerti Általános Iskola

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek