MegMinden
2022-03-29

Limuzin

(index.hu)

Putyin hattonnás limuzinja talán még egy atomtámadást is kibír.

Legendák keringenek Vlagyimir Putyin paranoiájáról, hogy senkit sem enged közel magához, és valóságos hadsereg ügyel a biztonságára. Persze néha neki is ki kell mozdulnia a Kremlből. és ilyen alkalmakkor nyilván lenne jelentkező egy merényletre. Ez azonban gyakorlatilag képtelenség, az elnöki limuzin ugyanis egy mozgó – orosz gyártmányú! – erőd, amely kis túlzással még egy atomtámadást is kibírna.

Jól ismerjük a James Bond-filmekből a felrobbanthatatlan, kilőhetetlen Aston Martint, amelynek prototípusa az 1964-es DB5-ös volt, majd a Nincs idő meghalni című, sorozatzáró részben már egy futurisztikus Valhalla és egy Superleggera volánja mögött ült Daniel Craig. 

EZEK A JÁRGÁNYOK AZONBAN NEVETSÉGESNEK TŰNNEK, ELTÖRPÜLNEK VLAGYIMIR PUTYIN AURUS KORTEZHE MELLETT,

amelynek ugyan nem ismerjük az árát, de azt tudjuk, hogy csak a kifejlesztése – 2013 és 2018 között – kétszázmillió dollárba, azaz mintegy 45-50 milliárd forintba került, legalábbis a Mirror ennyire saccolja a költségeket.

A szigorúan orosz gyártmányú limuzin először Putyin 2018-as – immár negyedik – elnöki beiktatásánál tűnt fel. Addig az orosz elnökök különféle Mercedesekkel közlekedtek. Az Aurus Kortezh használata tulajdonképpen visszatérés, egyfajta throwback a szovjet időkhöz.

A birodalom nagyfőnökei, az SZKP mindenkori főtitkárjai Hruscsovtól Brezsnyeven át Csernyenkóig, Andropovig és Gorbacsovig ugyanis ZIL–41082-es szovjet gyártmányú országúti cirkálóval közlekedtek, amelyeket Csajkák (a csajka oroszul sirályt jelent) kísértek.

EZEKNEK A ZIL-EKNEK KÉT PÉLDÁNYA MÉG MINDIG MEGVAN A KREML GARÁZSÁBAN. PUTYIN A GYŐZELEM NAPJÁN, MÁJUS 9-ÉN HASZNÁLJA AZ ÖREG BATÁROKAT, AMELYEKNEK A GYÁRTÁSÁT 2002-BEN A KERESLET TELJES HIÁNYA MIATT BESZÜNTETTÉK.

A ZIL-ekkel Borisz Jelcin szakított a kilencvenes évek elején. Az új Oroszország első elnöke egy W140 Mercedes-Benz S-Class típusú német limuzinnal közlekedett, amelyet 1998 után egy Mercedes-Benz W220-as váltott fel, majd egy W221-es.

EZEKET A MERCIKET A BELGA CARAT DUCHATELET BIZTONSÁGTECHNIKAI CÉG SZÉLESÍTETTE KI ÉS PÁNCÉLOZTA. MÉG AZ SEM KIZÁRHATÓ, HOGY EZ UGYANAZ A CSALÁD, AMELY AZ ÚJPEST FC-T BIRTOKOLJA. (MOST MÉG...)

Aztán Putyin már egy Mercedes-Benz S600 Pullman Guardban száguldott át Moszkván, amikor nagy ritkán elhagyta a Kremlt – 2018-ig.

Ekkorra fejeződött be az Aurus Kortezh 2013-ban megkezdődött tervezése. Az új csodajárműben először 2018 májusában, negyedik elnöki beiktatásakor pompázott Putyin, mintegy szimbolizálva az orosz önellátás tökéletességét, jelezve, hogy a Kreml nem szorul rá holmi Mercedesekre. A Kortezht a NAMI orosz tervezőiroda készítette, azt azonban az apró betűs részben el kellett ismernie a Kremlnek, hogy a motor megtervezésében és kivitelezésében igénybe vették a német Porsche-gyár segítségét.

Természetesen nem olyan egyszerű dolog a semmiből megtervezni egy versenyképes autót, és a Business Insider szaklap alaposan górcső alá is vette az Aurus Kortezht,

AMELYET GYORSAN EL IS NEVEZETT FRANKENSTEIN-LIMUZINNAK, UTALVA MARY SHELLEY REGÉNYÉRE, AMELYBEN FRANKENSTEIN A SÍROKBÓL ELŐBÁNYÁSZOTT HULLÁK TESTRÉSZEIBŐL RAKTA ÖSSZE A MAGA SZÖRNYSZÜLÖTTJÉT. 

Szóval az Aurus Kortezh is tulajdonképpen egy szofisztikált koppintás. A műszerfal a Mercedes-Benz S Classéra hajaz, az utastér kiképzése a Mercedes-Maybach S600 Pullman Guardéra. A reflektorok pedig mintha a Chrysler 300-asról ugrottak volna le. No és a masszív hűtőrács? Az meg a Rolls-Royce Phantomé... De úgy általában az egész külső megjelenése a Phantomot idézi. 

Na mindegy, mindez már senkit sem érdekel, sokkal fontosabbak a Kortezh műszaki paraméterei.

A hattonnás monstrum hét méter hosszú, 4,4 literes V8-as motor hajtja, az ablaküveget rakétával sem lehet átlőni, nemhogy gépfegyverrel, az abroncsok akkor is működnek, ha kilőnék őket, tehát lapos gumival is tud haladni a szörnyeteg.

MI TÖBB, A KOCSI EGY GÁZ- ÉS BOMBATÁMADÁST IS SIMÁN KIBÍR.

Ha pedig karambol fenyeget, az ütközés előtti utolsó tizedmásodpercben egy automatika átrendezi az utasülést úgy, hogy nem lesz semmi baja az ott ülő személynek – Vlagyimir Putyinnak. És ha mindez nem lenne elég, éjjel látó berendezéssel is fel van szerelve az autó. 

Amikor először megpillantotta a szakma a gépkocsit 2018-ben, Putyin beiktatásakor, azonnal Donald Trump limuzinjához, a Beast, azaz Szörnyeteg becenevű páncélozott elnöki járműhöz hasonlították. 

Az eredeti írást itt találja.

Debrecen felkészült az úszó ob rendezésére

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek