Sport
2022-03-29

Debrecen felkészült az úszó ob rendezésére

Debrecen felkészült az idei úszó országos bajnokság megrendezésére, a versenyeket április 20-23. között tartják a városi sportuszodában - jelentették be a szervezők a cívisvárosban kedden sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármester méltatta a város kapcsolatait a Magyar Úszó Szövetséggel (MÚSZ), aminek köszönhetően nyolcadik alkalommal rendeznek országos bajnokságot Debrecenben. Jelezte azt is, hogy az Úszó Nemzet Programban hét helyi óvoda, illetve hét általános iskola vesz részt, 1300 gyerek tanul úszni a program keretében.

Debrecen elkötelezett a sport mellett: a város a költségvetéséből az idén több mint egymilliárd forintot sporttámogatásra, ebből 910 milliót kap az úszó ob-t is rendező Debreceni Sportcentrum - tette hozzá.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke azt mondta, az ob idejére Debrecen ismét felkerül a nemzetközi sporttérképre, az esemény azért is kiemelkedő, mert az ottani eredmények meghatározzák a magyarok szereplését a nyári budapesti világbajnokságon.

Az elnök arról is beszélt, hogy ez lesz az első debreceni ob, amelyen Cseh László már nem lesz jelen. Reményét fejezte ki, hogy a fiatal utánpótlás versenyzők közül kerülnek ki olyanok, akik méltó utódai lesznek Cseh Lászlónak.

Wladár Sándor a debreceni sajtótájékoztatón megerősítette: az orosz-ukrán háborúból menekülő 37 fiatal, 18 év alatti ukrán úszót fogadtak be, akiknek így töretlenül folytatódhat a pályafutása többek között Debrecenben.

Sós Csaba szövetségi kapitány a szakmai munka szempontjából a legfontosabb versenynek nevezte az országos bajnokságot, amelyen jelen lesz a világ legjobb, 8-10 magyar edzője.

A szakvezető jelezte: az ob végén jelöli ki a világbajnokságon résztvevő csapatot. Annyit elárult, elképzelhető, hogy nem minden számban indít versenyzőt a vb-n, mint ahogy az is, hogy nem indul minden váltó.

Kérdésre válaszolva a fiatal versenyzők közül Kós Hubertet, Betlehem Dávidot és Pádár Nikolettet nevezte meg, akiktől sokat vár, de - mint fogalmazott - az olimpiai bajnok Milák Kristófra is fontos feladatok várnak. Részleteket nem árult el, mert mint mondta "az úszó nem bányaló", előbb velük beszéli meg a terheléseket.

Becsky András, a MÚSZ alelnöke, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője azt mondta, teltházas versenyre számítanak, amit végre járványügyi korlátozások, maszkok nélkül rendezhetnek meg.

A HTEC Group IT-központot hoz létre Debrecenben

MTI

Szerző
Hasonló cikkek