MegMinden
2022-03-13

Madár

(futureofdebrecen.hu)

Tavaszi madárkoncert.

Számomra a tavasz legszebb pillanata az, mikor a jó idő kezdetével egyre több madár fakad dalra. Az összes madarat szeretem, sok fajhoz kötnek élmények, melyekre mindig szívesen emlékezek vissza, de mind közül a kedvenceim az énekesmadarak.

Egy régi mese szerint a fészkén ülő anyamadár szörnyen unatkozik, és párja igyekszik szórakoztatni, ezért énekelnek a madarak. Ez természetesen csak mese. A madarak énekének két fontos biológiai szerepe van. Segíti a területek felosztását, a rivális hímek távoltartását, valamint segít párt találni, hiszen az ének hangereje, változatossága és az éneklés hossza képet ad arról, hogy az adott hím mennyire jó tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes madaraknál a fészekben ülő fiókák apjukat hallva sajátítják el az éneklés csínját-bínját.

Az énekesmadarak hangadó szerve a módosult alsó gégefő. A tüdőből kiáramló levegő rezegteti a hangszálakat, és így keletkezik a csodálatos madárének. Azt, hogy melyik a legszebb hangú madár, mindenki maga döntse el! A kellemes tavaszi időben legyünk minél többet a természetben, és hallgassuk a madarak szerelmes dalát!

Alig múlt el a február, az első melegebb napon megszólalt az erdei pinty. Hangja rendkívül erőteljes, csattogó. A borvörös mellű hímek a fák tetejéről hirdetik a tavaszt, csalogatják leendő párjukat. Az erdei pinty mindenféle fás helyen előfordul: erdők, parkok, kertek gyakori madara. Tápláléka magvakból és rovarokból áll, ezeket általában a talajon keresi. Évente kétszer is költ, fészke szinte mindig vízszintes ágon van. Vonuló madár, a telet Dél-Európában, elsősorban Olaszországban tölti, ahol sajnos vadásznak rájuk.

Március közepén-végén érkezik haza a barátposzáta. A hímeknek kis fekete sapkája van, a tojóknál ez vörösesbarna. A telet a Közel-Keleten és Cipruson töltik, ahol hihetetlen mennyiségben pusztítják őket étkezési célból. A hímek a bokrok sűrűjéből dalolnak. Hangjuk rendkívül erőteljes, csilingelő, változatos, az egyik legszebb európai madárének. A poszáták rovarokkal táplálkoznak, nyár végén és ősszel bogyókat is fogyasztanak.

Gyakran már a tél közepén énekelnek a feketerigók. Hangjuk hangos, fuvolázó. A városokban, így Debrecen belvárosában is gyakori madarak, énekükben bárki gyönyörködhet.

Áprilistól még több délről hazaérkező madár énekét hallhatjuk majd. Érkeznek az énekes rigók, a fülemülék, később, májusban a sárgarigók vagy a karvalyposzáták. A daloló madarak megfigyelése a hajnali órákban a legkönnyebb, de melegebb időben naplementekor is utánozhatatlan erdei koncerteket hallgathatunk.

Madáritató kihelyezésével, valamint sűrű bokrosok kialakításával segíthetjük a legszebb hangú madarakat is!

Az eredeti írást itt találja.

Deák Bill Gyula

Németország már az idén felhagyhat az orosz szén és kőolaj felhasználásával

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek