MegMinden
2022-03-04

Irodalom

(index.hu)

Ha a fiatalokat képeken, videókon keresztül lehet elérni, akkor közvetítsük nekik így az irodalmat.

Ha a fiatalokat képeken, videókon keresztül lehet elérni, akkor közvetítsük nekik így az irodalmat. Aztán később talán a könyveket is leveszik a polctól – mondja Döme Barbara író, aki Király Farkassal együtt a „tegnap.ma – irodalomról vágatlanul” című portál alapító-főszerkesztője.

Ez egy helyzet. Nem mi fogjuk megoldani, hanem a politikusok. Minden magyar testvéremért imádkozom, és nagyon remélem, hogy senki, egyetlen magyar fiatalember sem fog a háborúban meghalni

– mondja Lőrincz P. Gabriella Bella István-díjas költő abban a videóban, amit Beregszászból, a szülővárosából küldött a tegnap.ma irodalmi portál nézőinek. Mély hittel és őszinte szívvel számol be arról, mit tapasztal éppen Kárpátalja azon részén, ahol tartózkodik. „Aki kíváncsi a valóságra, és nem pletykákból szeretne tájékozódni a kialakult ukrajnai helyzetről, mindenképpen tekintse meg ezt az üzenetet” – olvasható a tegnap.ma irodalmi portálon.

Visszanézhető író-olvasó találkozók

Az Irodalomról vágatlanul alcímet viselő honlapot éppen azért indította el Döme Barbara és Király Farkas – mindketten alapító-főszerkesztők –, hogy videókon keresztül kommunikáljanak a nézőikkel, olvasóikkal, különösen a fiatalabb korosztállyal. „A tegnap.ma irodalmi portál célja olvasóvá tenni a most még csak TikTok-videókat pörgető fiatalokat – mondja Döme Barbara. – Úgy döntöttünk, megmutatjuk nekik az irodalmat vágatlanul. Költőket, írókat, valamint az ő műveiket tesszük közzé az oldalon rövid videókban. Bízunk benne, hogy akik a kisfilmeken keresztül közelebb kerülnek a kortárs irodalom művelőihez, azok előbb-utóbb kíváncsiak lesznek a műveikre is, és azokat maguk emelik majd le a könyvespolcról.”

Magyarán az olvasás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, és közben figyelnek arra, hogy mindezt eljuttassák a határon túli magyarokhoz is, hogy minél jobban megismerhessék a kortárs irodalmat, a kortárs szerzőket, és ezáltal a nyelvet is gyakorolhassák, ami igen fontos ott, ahol kisebbségben élnek, esetleg már a nyelv is kikopóban van, és nagy lelkesedéssel fogadnak minden magyar nyelvű kortárs irodalmat. „Pandémia idején különösen fontosnak tartjuk online eljuttatni a kultúrát mindenkihez” – mondja Barbara, aki úgy tapasztalja: hiába vagyunk beoltva, félházzal mennek a felolvasóestek, az író-olvasó találkozók, hiszen még mindenki tart a vírustól. Így viszont nemcsak hogy élőben lehet követni az eseményt, hanem vissza is lehet nézni.

Az eredeti írást itt találja.

Beszélgetés Puskás István alpolgármesterrel

Joan Carrillo

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek