MegMinden
2022-02-26

Zöld

(futureofdebrecen.hu)

A szobanövényekre gondolva

Februárban még a tél nyugodalmas csendje uralja a kert szegleteit, így nagyobb hangsúly helyeződik a beltéri szobanövényekre. Számos kutatás bizonyítja, hogy rendkívül jótékony hatást gyakorol az emberekre a növények jelenléte, a zöldellő levélzetek variációi. Olykor – a fárasztó hétköznapok hatására vagy egyéb kültéri kertészeti munkából kifolyólag – megfeledkezünk a beltéri növényeinkről. A tél folyamán azonban nagyobb figyelmet kapnak: gondozni, ápolni kell őket. 

Beltéri szobanövényeink számos növénycsaládból különböző országokból származnak, így eltérőek környezeti igényeik (fény, víz, hőmérséklet).  Ügyelni kell arra, hogy tűző napfénybe ne helyezzük növényeinket, mivel a Napból érkező ultraibolya-sugarzás az üvegen átszűrődve felerősödik, így barnás, foltszerű perzselést, más néven napégést okozhat. A tél folyamán az öntözési fordulókat (az öntözések között eltelt időt) csökkenteni kell, valamint a növények tápoldatozását is vissza kell fogni. Az állott, pangó vizet a szobanövények nem tűrik, hiszen oxigénmentes környezetben gyökérrothadás jelensége lép fel. 

A növények is érzékelik, hogy télen kevesebb a napfény, alacsonyabb a hőmérséklet mint tavasszal és nyáron, így többségük számára ez nyugalmi időszak. Természetesen vannak kifejezetten téli körülményeket igénylő, ekkor virágzó szobanövény-fajok is, amik ilyen feltételek mellett érzik legjobban magukat. Ezek a következők: karácsonyi kaktusz, primula, ciklámen, afrikai ibolya.

Érdemes beltéri cserepes szobanövényeinket évente legalább egyszer átültetni nagyobb méretű cserépbe és új földközegbe. Ez azért fontos, mert megfelelő ápolás mellett a növény felhasználja a rendelkezésre álló tápanyagot, és átszövi gyökerével a földegységet. Ültetés során alkalmazhatunk különböző talajlazító anyagokat, mint például perlit, homok vagy agyaggolyó. Hatásukra lazább lesz a közeg szerkezete, több levegőt fog tartalmazni a cserépben lévő föld, és könnyebben fogja átszőni azt a növényünk. 

Szedjük le a beteg, elszáradt leveleket, és egy nedves, puha ronggyal vagy nyirkos vattával töröljük át a levelek mindkét oldalát.

 

párásítás is fontos művelet, hiszen a központi fűtéssel rendelkező panellakásokban még az emberek számára is túl száraz lehet a levegő. Szerezzünk be egy fújásra, vízpermetezésre alkalmas eszközt, hiszen jóval olcsóbb megoldás, mint egy párásító készülék. Kiemeleten fontos, hogy közvetlenül csapvizet ne permetezzünk növények lomblevelére, mert a klór kicsapódhat a levél színén. Helyette várjuk meg, míg a csapvíz pár napot áll egy edényben, és abból nyerjünk ki párásításra szánt vízmennyiséget. Naponta, kétnaponta végezzük a párásítást.

Legyen zöldebb környezete!

Eredményes munkát kívánok!

Az eredeti írást itt találja.

Papp László

Gemza Péter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek