MegMinden
2021-12-25

Musical

(etienne.hu)

Andrew Lloyd Webber legelső musicaljét szinte még gyerekkorában komponálta.

2022 januárjában újra a Madách Színház színpadán a József és a színes szélesvásznú álomkabát!

Andrew Lloyd Webber legelső musicaljét szinte még gyerekkorában komponálta.

Ez a darab tulajdonképpen egy polgárpukkasztó, szertelen stílusgyakorlat, amelyet kollégiumi szobatársával Tim Rice szövegíróval közösen alkottak. A történet alapját a biblia egyik legszebb, drámai fordulatokban gazdag tanmeséje, a József-legenda ihlette.

Jákob ősapának tizenegy fia van, de Józsefet mindegyik fölé helyezi, elkényezteti, és díszes, színes kabátot csináltat neki, amely az elsőszülöttség jogát, a kiválasztottságot jelenti.

József naiv álmodozó, örömmel fogadja a kivételezést, és érzi, különlegesebb, kiváltságosabb a többieknél.

Ez a tény felbosszantja és féltékennyé teszi a többi testvért, összefognak ellene, és elhatározzák, hogy megszabadulnak tőle: egy elhagyott kútba dobják.

Azonban vándorkereskedők rátalálnak, és eladják rabszolgának Egyiptomba, ahol József kalandos és hosszú utat jár be, mígnem a Fáraó első embere lesz.

A tanmese végén természetesen újra találkozik időközben elszegényedett, megtört testvéreivel, akiket előbb próbára tesz, majd nagylelkűen megbocsátja nekik az ellene elkövetett gaztettüket.

A musical igazi zenei utazás, hiszen az ifjú Webber, mintha a bőség zavarával küzdött volna, és nem tudta melyik mellett döntsön, így aztán számtalan stílust vonultat fel az előadásban.

A Józsefben a country, a rock and roll, a francia sanzon, a calypso és természetesen a musical szenvedélyes elemei mind-mind felcsendülnek, és remekül megférnek egymás mellett.

Jómagam a narrátor, azaz a mesélő szerepét játszom, hiszen egy kerettörténettel indul az este. Gyermekek érkeznek egy múzeumba, és én, a tanárnő elevenítem fel az eseményeket, kezdem el mesélni a sztorit, amelybe becsatlakoznak a szereplők.

Az eredeti írást itt találja.

Mi lett volna, ha…?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek