MegMinden
2021-12-22

Tűzoltó

(totalcar.hu)

Ez a világ első elektromos, létrás tűzoltóautója.

BMW-motoros, hibrid RT és a Volvo-alvázas logisztikai tűzoltójármű után a leodingi tűzoltógyártó most egy újabb Volvo-alapú, full elektromos, létrás tűzoltóautót mutatott be. A már sorozatban gyártott 32 méteres, L32A-XS típusú létrát szerelték rá egy Volvo FE alvázra. Összesen három villanymotort kapott, kettő a jármű- egy pedig a létraszerkezet mozgatásért felel.

Az áramellátásról három, egyenként 66 kWh-s akkupakk gondoskodik. A teljes 198 kWh kapacitást a tűzoltójármű fedélzeti számítógépe mindig optimálisan osztja be. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha például 12 kilométerre van a káresemény a tűzoltólaktanyától, akkor a számítógép 30 kilométeres távolságot számít az oda-vissza úthoz. Így egy ilyen bevetés során a létra még tud két emelési műveletet, öt létramozgatást és egyórányi árbocműködést. Minden művelet befejezéséhez tartalékol áramot az eszköz, hogy a mentések biztonságosan befejezhetőek legyenek.

Az energiafelhasználásról és az elvégezhető, maradék műveletről egy nagy méretű kijelzőn keresztül a gép folyamatosan tájékoztatja a kezelő tűzoltót. A jármű külső áramforrásra, vagyis generátorra is csatlakoztatható, ez esetben csak a létra mozgatását tudja ellátni a jármű.

Az eredeti írást itt találja.

Januárban több oltási akció is lesz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek