MegMinden
2021-11-02

Nyáry Krisztián

(roadster.hu)

Ilyen a kliséken túli Erdély

Erdély – a székelykapun túl” – ez a címe a Spektrum vadonatúj saját gyártású sorozatának, amelyet október 31-től fut a csatornán. Az ismeretterjesztő sorozat egy különleges road movie lesz, amelynek főszereplői Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, könyvkiadó és kommunikációs szakember, valamint fiatal felnőtt lánya Luca, aki neves slammer, író, újságíró. A sorozat helyszíne Erdély, ahogy még sosem láttuk, a székelykapun túl.

A vadonatúj produkció a Spektrum várakozásai szerint az a műsor lesz – hasonlóan a közelmúlt saját gyártású sorozataihoz, amely új nézőpontból különleges ismereteket ad, és amit másutt nem láthatunk.

A hatrészes „Erdély – a székelykapun túl” sorozat célja nem más, mint bemutatni a Spektrum nézőinek a 21. századi izgalmas, modern Erdélyt. Túllépve a sztereotípiákon, megmutatni, hogy a hagyományokon túl a mai, progresszív, virulóan eleven Erdély mást is jelent: tradíciói színesebbek mint gondolnánk, gasztronómiája páratlan, a gazdasági elmaradottság a múlté, és pezsgő kulturális élet várja az odalátogatókat.

Nyáry Krisztián és Luca 31 nap alatt járták végig Erdélyt. Megfordultak 22 erdélyi városban, és összesen több mint 11 ezer kilométert tettek meg. Apa és lánya együtt látogatnak el a tordai sóbánya futurisztikus világába – amely a világon egyedülállóan az egyik legnagyobb, ember alkotta föld alatti terület óriáskerékkel, csónakázótóval, de megmutatják egy kolozsvári fine dining étterem kínálatát, valamint egy székely ortodox templom fülledten erotikus faliképeit, elkalauzolnak Erdély legfelkapottabb siklóernyő starthelyére, elmennek a híres kolozsvári Ószer piacra, járnak cseppet sem hagyományos ruhaszalonban és megunhatatlanul pezsgő könyvfesztiválon, a szaploncai vidám temetőben, kóstolnak erdélyi street foodot, alszanak Drakula-hotelben, és felmásznak Európa egyetlen, 22 méteres magasságú ultramodern, fém Krisztus-kilátójába is, ami ugyanúgy rabul ejti őket, mint a csíkszeredai világhírű mobilház manufaktúra.

A kalandok során Nyáryék találkoztak ortodox pappal, street food grillmesterrel, világcsúcstartó siklóernyőzővel, de a mai modern hálózatkutatás világhírű tudósával, Barabási-Albert Lászlóval is, aki Erdélyből indulva hódította meg a világot.

Az eredeti írást itt találja.

Erősödött a forint

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek