MegMinden
2021-08-11

Az Év Fája

(futureofdebrecen.hu)

Versenyben az Év Fája címért

Az Ökotárs Alapítvány idén is elindította versenyét az Év Fája címért. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra, a természetvédelem fontosságára, valamint a mindennapi életünkben betöltött szerepükre. Egyszerűbben mondva, hogy felfigyeljünk a minket körülvevő természeti értékekre. A verseny Csehországból indult 2002-ben az Ökotárs Alapítvány társszervezetének kezdeményezésével. Hazánkban pedig 2010-ben rendezték meg először.

A versenybe bárki benevezhet egy egyedi fát annak egyedi történetével, történeti jelentőségével. A pályázat során a pályázónak be kell mutatnia, miért is fontos az adott egyed az őt nevező közösségnek. A fa kora vagy annak szépsége a bírálat során nem fontos, azonban előny, ha őshonos, ha közterületen áll, vagy története szorosan összefügg egy-egy környezetvédelmi üggyel. A címet tavaly a mélykúti júdásfa nyerte el a maga 5091 szavazatával, a debreceni Déri téri kocsányos tölgy pedig a második helyen végzett

Idén 27 pályázat érkezett be, amelyből az Ökotárs Alapítvány idén 11-t választott ki. Ezt követi a közönségszavazás, melynek során eldől, hogy melyik fa is nyerje el a dicső címet. Városunk idei nevezettje a Csokonai Színház előtti méltán híres csüngő japánakác (Sophora japonica) pár. A pályázatot a Zöld Munkacsoport nyújtotta be. A fákat valamikor az 1900-as évek elején ültették. A színház felújításakor pedig kiemelt szempont volt, hogy megőrizzék azokat.  

Érdekesség, hogy a fafaj – nevével ellentétben – nem Japánból, hanem Kínából származik, és nyár közepén gyönyörködtet bennünket fenséges virágkoszorújával. „Közönségesen” pagodafának is nevezik.

Szavazz Te is, hogy a debreceni csüngő japánakác párja legyen az Év fája!

Ha még nem szavaztál, itt megteheted:  evfaja.okotars.hu/dontosfak 

Az eredeti írást itt találja.

Kecskeméti repülőnap

DVSC bérlet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek