MegMinden
2021-05-21

Világvége

(borsonline.hu)

Közeleg a világvége: ennyi ideje van hátra az emberiségnek

Sokkoló állításokkal rukkolt elő egy tudós.-sokkolja az olvasókat a borsonline.

Mennyi ideig létezhet még az emberi civilizáció? Ezt a kérdést járja körbe Avi Loeb, a Harvard Egyetem Csillagászati Tanszékének vezetője. Loeb a közelmúltban Földönkívüli című könyvével került be a hírekbe, melyben azt állítja: néhány éve egy idegen szerkezet suhanhatott át a Naprendszeren.

Új cikkében Loeb arra biztatja a fiatal kutatókat, akik próbálnak értelmet találni a munkájuknak, hogy olyan témát válasszanak, amely számít a társadalomnak. Ilyen többek között a klímaváltozás mérséklése vagy az oltások fejlesztésének észszerűsítése. Loeb szerint a legfontosabb társadalmi kihívás az emberiség élettartamának meghosszabbítása - írta a Scientific American magazinban.

A szakértő Richard Gott asztrofizikus 1993-as publikációjából kiindulva úgy véli, hogy a földi technológiai civilizáció története közepén járhat.

Loeb szerint ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a szabad akaratról. Elképzelhető, hogy fajunk képes lesz reagálni a fenyegető körülményekre, ezzel pedig meghosszabbíthatjuk a civilizáció jövőjét. A kutató azért kiemelte: nem tudni, hogy a döntéshozók meg tudják-e oldani a korábban nem látott problémákat, például az éghajlati átalakulást. Az eddigi tapasztalatok alapján mindenesetre úgy tűnik, az emberek nem túl jók az ismeretlen kihívásokkal való megküzdésben.

Loeb úgy látja, a fizika standard modelljéből az is következik, hogy szabad akaratunk valójában olyan bizonytalanságok együttese, melyek az emberi tevékenységből eredeztethetőek. Ez azt jelenti, hogy az egyén szintjén ugyan sok a bizonytalanság, nagy mintával dolgozva viszont kiegyenlítik egymást.

Az eredeti írást itt találja.

Harry herceg

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek