Külföld
2023-08-27

A Fülöp-szigeteken több százan menekültek el a Saola tájfun keltette áradások elől

Több száz ember menekült el a Saola szupertájfun keltette áradások elől a Fülöp-szigetek északkeleti részén - jelentették a mentőszolgálatok vasárnap.

 A trópusi ciklon szombat este óránkénti 185 kilométeres széllel csapott le.
    "A szél nem volt túl erős, de tegnap este heves esőzések voltak" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Ruelie Rapsing, Cagayan tartomány egyik mentőtisztje.
    Rapsing szerint Cagayan négy városában összesen 388 embert evakuáltak az árvíz miatt, és két másik várost is fenyeget a vízszint emelkedése.
    Az 1,2 millió lakosú tartományban kiterjedt áramkimaradások is voltak, de nem érkezett jelentés áldozatokról vagy nagyobb károkról - tette hozzá.
    A helyi kormány sajtóirodája Facebook-oldalán fényképeket tett közzé elárasztott házakról Aparri településen, ahol a víz térdig ért.
    A szupertájfun vasárnap kora dél felé, Luzon keleti partjainál haladt tovább. A helyi meteorológiai hivatal szerint nem várható, hogy partot ér.
 

   A Cagayantól délre fekvő keleti partvidéken fekvő Isabela és Aurora tartományok mentőszolgálatai az AFP-nek elmondták, hogy egyelőre nem jelentettek se áldozatokat, se nagyobb károkat.
    A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett a heves esőzések következtében várhatóan bekövetkező hirtelen áradásokra és földcsuszamlásokra. Cagayan és Isabela partjainál vasárnap napközben akár 200 milliméternyi eső is eshet.
    A Fülöp-szigeteken évente átlagosan 20 nagyobb vihar pusztít, amelyek évente több száz ember halálát okozzák és hatalmas területeket tartanak krónikus szegénységben.
 

Mágneses struktúra

Hétfőre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki két déli vármegyére

MTI

Szerző
Hasonló cikkek