Hajdú-Bihar
2022-12-20

Hamis munkáltatói igazolással akarta elkerülni tartozásának végrehajtását

A Debreceni Járási Ügyészség polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki egy végrehajtási eljárás során hamis okirattal mentette ki magát.

A vádirat szerint az elkövető ellen egy debreceni közjegyző 2020 szeptemberében fizetési meghagyást bocsátott ki, amit a férfi édesanyja vett át, majd szólt a fiának, hogy küldeménye érkezett. A dokumentummal szemben 15 napon belül lehetett volna ellentmondást benyújtani, de a vádlott ezt nem tette meg, így a fizetési meghagyás jogerős lett és a férfi tartozásának behajtására végrehajtási eljárást indítottak.

A vádlott hónapokkal később, 2021 januárjában egy levélben értesítette a közjegyzőt, hogy az eredeti dokumentum kézbesítésekor ő munkavégzés céljából külföldön tartózkodott és önhibáján kívül nem tudta érvényesíteni jogait. Beadványához a munkáltatója nevében kiállított olyan dokumentumot is csatolt, ami valótlanul azt igazolta, hogy a levél átvétel idejében a férfi külföldön dolgozott. A hamis okmány alapján a debreceni közjegyző helyt adott az igazolási kérelmének, így végrehajtás helyett a férfi tartozását polgári perben vizsgálták.

Az elkövető által a debreceni közjegyzőnek megküldött beadványban foglaltak és a mellékletéhez csatolt okirat adatai valótlanok voltak, mert a megjelölt időben a férfi ténylegesen nem dolgozott külföldön.

A vád értelmében a végrehajtási eljárás során benyújtott dokumentummal a férfi polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettét valósította meg. Vádiratában a Debreceni Járási Ügyészség indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, amelyben a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Újabb kemény ütközet a láthatáron

Dr. Kövér László

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek