Hajdú-Bihar
2022-01-20

Milyen volt és milyen lesz a hajdú-bihari lakáspiac éve

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően - áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Hajdú-Bihar megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján.

• Országos szinten 2021-ben több mint 5 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok iránti kereslet.

• Hajdú-Bihar megyében pedig 2,5 százalékos volt a bővülés.

• Hajdú-Bihar megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 22 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a megyében.

• A megyei használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 17 százalékkal 515 ezer forintra emelkedett.

• A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül Debrecenben az átlagos négyzetméter 20,4 százalékkal 597 ezer forintra nőtt. Hajdúszoboszlón, Hajdúsámsonban és Hajdúböszörményben pedig 13 - 38,7 százalékkal emelkedett.

• A 2022 januárjában a megyében eladásra kínált használt lakóingatlanok közül a legolcsóbb 700 ezer forint, míg a legdrágább 590 millió forint volt.

Ez nyolcszáznegyvenháromszoros különbséget jelent.

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt. A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hajdú-Bihar megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 22 ezer hirdetést adtak fel a megyében.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Hajdú-Bihar megyében például a kereslet 2,5 százalékkal nőtt a 2020-as szinthez képest, összesen majdnem 206 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 515 ezer forintot tett ki, ez 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Debrecenben 20,4 százalékkal 597 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

• Hajdúszoboszlón 13 százalékkal 400 ezer forintra,

• Hajdúsámsonban 24,9 százalékkal 366 ezer forintra,

• Hajdúböszörményben 38,7 százalékkal 355 ezer forintra,

• Mikepércsen pedig 17,9 százalékkal 442 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

• 590 millió forintos árral Debrecen áll a rangsor élén, egy jó állapotú, 740 négyzetméteres, nyolc szobás családi házzal.

• A második helyet ugyancsak Debrecen szerezte meg 499 millió forinttal, itt egy 723 négyzetméteres, luxus kategóriájú családi házat hirdetnek.

• A harmadik szintén egy debreceni ingatlan, amit 430 millió forintért hirdetnek. Ez egy 460 négyzetméteres családi ház.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

• 700 ezer forintos árral Zsáka településen található: felújítandó 71 négyzetméteres ház.

• Emellett Bagamér, Nagyszőlőtanyán 1,4 millió forintért kínálnak eladásra egy 20 négyzetméteres felújítandó házat.

Mire lehet számítani 2022-ben?

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján - akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott - lakáscélú - hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon” - tette hozzá Balogh László. A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Debrecen vonzáskörzetében, így Mikepércsen, Bocskaikertben és Ebesen.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben - rövidebb megingásoktól eltekintve - fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Müller Cecília: a megbetegedések 87 százalékát az omikron okozza

15 526 az új fertőzött és elhunyt 71 beteg

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek