Gazdaság
2023-10-19

Koncz Zsófia: a kormány célja, hogy 2030-ig megduplázza a települési hulladékok újrafeldolgozási arányát

A kormány célja, hogy 2030-ig megduplázza a települési hulladékok újrafeldolgozási arányát - mondta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszalúcon, ahol egy új hulladékudvart adott át.

A politikus szerint ehhez arra van szükség, hogy minél hatékonyabban lehessen begyűjteni a hulladékot, és a lehető legtöbbet újra lehessen hasznosítani belőle.
    E célkitűzés eléréséhez nagyon fontos a hulladékudvarok bővítése, választókerületében Tiszalúc a negyedik olyan település, ahol van ilyen létesítmény - mondta.
    Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy az illegális hulladék felszámolása mellett a körforgásos gazdaságra átállás is kiemelt célja a magyar kormánynak. Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb termék váljon hulladékká, és a keletkező hulladékok minél nagyobb mértékben nyersanyagként hasznosulhassanak újra - fejtette ki.
    Az államtitkár emlékeztetett, július elsejétől a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Az új rendszer jelentős egyszerűsítéseket is tartalmaz, hiszen a lakosság már nemcsak a bejelentett lakcímhez tartozó hulladékudvart használhatja, hanem bármelyiket az országban - mondta.
    Koncz Zsófia hangsúlyozta, a Tisztítsuk meg az Országot! projektben több mint 525 ezer tonna elhagyott hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők, emellett a HulladékRadar applikáció is elindult.
    Siri Norbert, Tiszalúc független polgármestere köszöntőjében az önkormányzat szívügyének nevezte a környezetvédelmet, és megjegyezte, több éve küzdenek az illegális szemétlerakás ellen. Hangsúlyozta: bízik benne, hogy nemcsak városi szintű szolgáltatással, hanem városi szintű gondolkodásmóddal is bővült a település.
    Aros János, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke beszédében az illegálisan elhelyezett hulladékok megsemmisítését, összegyűjtését és újrafelhasználását nevezte a jelen egyik legnagyobb problémájának.
  

  Az elnök az MTI-nek elmondta, a tiszalúci hulladékudvar tervezése és kivitelezése 78 millió forintból valósulhatott meg a Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán belül.
    Hercsik István, a hulladékudvar üzemeltetését végző Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, példás szakszerűséggel fogják üzemeltetni a létesítményt, és reméli, hogy a helyiek is elégedetten használják majd a hulladékudvart.
    Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházás megvalósításakor nagy szerepet kapott a felszereltség, és a jó megközelíthetőség. A tiszalúci hulladékudvar kivitelezője a Bo-To-Bau Kft. volt.
 

Anisits Ferenc: a DE stratégiája sikerrel fog járni

Aki felkavarta az állóvizet - Azahriah

MTI

Szerző
Hasonló cikkek