Gazdaság
2020-05-29

Bővüléssel zárhat nyár végére a magyar turizmus

Bővüléssel zárhatja a nyarat a magyar turizmus, valószínűleg túl fogja szárnyalni a tavalyi teljesítményt, mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) honlapján közzétett nyilatkozatban a szervezet vezérigazgatója.

50-70 százalék közöttire becsüli a nyári hónapok foglalási arányát a vidéki szálláshelyeken Guller Zoltán vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kilátások már sokkal kedvezőbbek, mint azt pár héttel ezelőtt gondolták volna. 

A foglalások aránya a nyár első hónapjában még csak 16 , júliusra már 41, augusztusra pedig 59 százalékra emelkedtek.

A fővárosban a külföldi vendégek hiánya miatt jelenleg ettől kedvezőtlenebb a helyzet, hiszen júliusban 25 százalék, augusztusban pedig 35. Több szálláshely azonban még nincs nyitva, ezért ez a foglalási arány a nyitások után növekedhet. 


    Az MTÜ vezetője bizakodva figyeli az utazási korlátozásokról szóló egyeztetéseket is. Szerbiával a teljes feloldásról, Szlovákiával és Csehországgal pedig enyhítésről született egyezség, de a térség más államaival is heteken belül létrejöhetnek a megállapodások. Guller Zoltán szerint a schengeni övezeten belül nyáron valósulhat meg a teljes utazási szabadság. Magyarország nyitott a megállapodásra, egyedül a kölcsönösséghez ragaszkodik, tehát onnan enged be külföldi vendégeket, ahová magyarok utazhatnak - fogalmazott.

Guller Zoltán a vidéki szálláshely-üzemeltetők figyelmét kéri a jövő csütörtöki Kisfaludy2030 program indulására. Erre a pályázatra július 15-ig jelentkezhetnek a legfeljebb 8 szobát üzemeltető vállalkozások. A szobánkénti 1 milliárd forintos felújítási-korszerűsítési támogatást az év végéig használhatják majd fel.

Külön kiemelte, hogy júniusban a vidéki idegenvezetők támogatására is jelenik majd meg pályázat. 

Ideiglenesen kertmozi lesz az Apollóból

Őrizetbe vették a maszkos csalót a debreceni rendőrök

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek