Gazdaság
2023-06-11

Ipari, építőipari statisztika jelenik meg a jövő héten

Az ipari termelés áprilisi teljesítményéről szóló második becslést és az építőipar áprilisi kibocsátásának adatait publikálja jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerdán az ipari termelés áprilisi adatait közli második becslése alapján a KSH. A június 7-én kiadott első becslés szerint áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé.
   

 Szintén szerdán jelenik meg az áprilisi építőipari statisztika. Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,2 százalékkal kisebb volt a februárinál. Az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Újabb kétezer méhész kap támogatást a méh állatjóléti programban

A következő parlamenti választáson Skócia függetlensége lesz a központi kampánytéma

MTI

Szerző
Hasonló cikkek