Gazdaság
2021-06-29

Kelet- és Közép-Európa a legvonzóbb befektetési célpontok

Kelet- és Közép-Európa világviszonylatban is a legvonzóbb befektetési célpontok közé tartozik az EY felmérése szerint - közölte a nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel kedden.

A tavalyi 13 százalékos visszaesés után bővülés előtt állhatnak a működőtőke-befektetések (foreign direct investment, FDI) Európában, hiszen a visszajelzések szerint a megkérdezett döntéshozók 40 százaléka növelné a beruházásait a kontinensen. Bár a népszerűségi listát Nyugat-Európa vezeti 80 százalékkal, Kelet- és Közép-Európát is sokan, a válaszolók 64 százaléka választaná, míg Észak-Amerikát 63 százalék. A célország kiválasztásának legfontosabb szempontja - mint írták - a képzett munkaerő, a fenntarthatóságot segítő környezet, a gazdaság helyreállítását ösztönző intézkedések, az átlátható piaci szabályozás lehet.
    

A növekedést fenyegető kockázatok közül elsősorban a koronavírus esetleges kiújulását emelték ki. Hozzátették azt is, hogy az Egyesült Államokban bejelentett gazdasági ösztönző program befektetői forrásokat vonhat el Európától, miközben az EU Helyreállítási és ellenállóképességi eszközének hatásaira várni kell még.
    

Az EY szerint Magyarország továbbra is a legvonzóbb befektetési célpontok egyike maradhat, főképp a kedvező adózási rendszer miatt. A támogatás vagy az adókedvezmény mértéke a beruházási összeg felét is elérheti, rádásul az új uniós fejlesztési ciklusban bővül az uniós pályázatra jogosult térségek köre, miután Pest megye támogathatóvá válik - hangsúlyozták.
    

Az EY European Attractiveness Survey kutatása 2021 márciusa és áprilisa között készült 550 nemzetközi döntéshozó megkérdezésével, valamint a 2020-ban bejelentett európai FDI projektek elemzésével.

Színes, gazdag évadra készül a Kodály Filharmónia

Arany Elefánt-díjat nyert Richter Kevin ugródeszkacsoportja

MTI

Szerző
Hasonló cikkek