Egyetemi Élet
2024-03-06

Fociünnep, záróbuli – befejeződött az őszi BJLEK-szezon

Ezúttal minden eddiginél nagyobb ünnepi díszbe öltözött a hamarosan húszéves jubileumát ünneplő Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa fináléja. A február 21. szerdai esemény előestével kezdték, amelyen az oDEonban tartották a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata című kurzus ünnepi „kiadását”.

Igen jelentős érdeklődés övezte a díszelőadást a BJLEK-döntőnap előestéjén. A pódiumra érkezett Szöllősi György és Ó Nagy Ferenc moderátorokon túl Bács Zoltán kancellár, Gelei József, a magyar válogatott kapuslegendája, Magyar Zoltán, a nemzeti tizenegy egykori menedzsere, Tihany Viktor ikonikus sportriporter, valamint Korhut Mihály, a DVSC egykori, a DEAC jelenlegi kiváló játékosa. Mindez a felhozatal rendkívül méltó alapot adott a másnapi futballünnepnek, amelyen immár a labda is útjára indult a DESOK-ban.
 
Már a kora délutáni órákban gyűlt a szurkolósereg, hogy kedvenc csapatát buzdítsa a BJLEK valamely osztályában, vagy épp a Kozma Mihály Futsal Kupa aranymeccsén. A 14 órai kezdésre valóságos meccshangulatot öltött a Debreceni Egyetem korszerű csarnoka, elsőként a Divízió 3 döntőseire vetült a reflektorfény. A döntőben már rutinos Abadayat FC az ikonikus Debrecen Saint Germain alakulatával nézett farkasszemet. Kétszer huszonöt játékpercet követően 2-2 volt az állás, így nem született döntés, a büntetőkön volt a sor. Debreceni hibázás után az Abadayat lövője értékesítette büntetőjét, így 5-3-as összesítéssel megnyerve csapatának a harmadosztály trófeáját.
 
 
A folytatásban a Divízió 2 mezőnyének két legjobbja, a debreceni tesiseket felsorakoztató Jaffa SE, míg a túloldalon az ugyancsak DE testneveléstudományi hallgatókból álló Jégkorszak lépett pályára. Gólgazdag derbire volt kilátás, az előzetes várakozások pedig be is igazolódtak, noha ez esetben már kevesebb kérdés maradt mint az első találkozón: a Jaffa SE 7-4 arányú diadalával lett a másodosztály aranyérmese.
 
A Kozma Mihály Futsal Kupa aranymeccsén két legendás egyetemi csapat mérte össze tudását - a Socca Hungary Sinter FC és az A-MEN FC alakulatai léptek parkettre. Az A-MEN szerzett vezetést, ám közeledve a hajrához a Sinter felszívta magát, és büntetőkre kényszerítette ősi riválisát. A szétlövésben aztán a Sinter tudott higgadtabb maradni, így az ő csapatukat illette a KMFK-serleg.
 
 
A Sinter a Női Ligában is érdekelt volt. A hölgyek mezőnyében az ugyancsak rutinos Fókuszban Team ellen mérkőztek meg. Kiélezett csatában a Fókuszban örülhetett 3-1-es győzelmének. A Superliga döntőjét övezte a hagyományokhoz híven a legnagyobb körítés. A finálé előtt a DEAC cheerleaderei futottak a színtérre, hogy a népes közönséget elkápráztassák lélegzetelállító koreográfiájukkal – ez pedig sikerült is.
 
 
Majd érkeztek a főszereplők. Az A-MEN másodszor is labdába rúgott, ezúttal az RB Gain Eagers formációjával szemben. Az élvonal döntője meglepően sima lett, hiszen az A-MEN 7-0-s kiütéssel menetelt egészen az aranyéremig.
 
A megemlékezés sem maradt el az eseményen. A szokásokhoz híven a résztvevők megkoszorúzták Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás védőjének, valamint Nyirkos István professzor, örökös DEAC-elnök szobrát. A tiszteletadás közben felhangzott a Himnusz, a Székely Himnusz, illetve a Szózat is. Koszorút helyezett el a BJLEK, a DEHÖK képviselete, illetve a Magyar Sportújságírók Szövetsége, valamint a DEAC is.
 
 
A döntőnap hivatalos rendezvénysorozatának befejeztével a szervezők a Kolkávba várták a résztvevőket a már-már klasszikusnak mondható közös záróbulira. Hagyományszerűen sörkupont, üdítőkupont kaphattak a mezőny tagjai, de csocsózni és dartsozni is lehetőség nyílt. A szerdai nap pedig Campus Partyt is tartogatott, ezúttal Regán Lili főszereplésével.
 
Barna Marci, fotó: Löki Viktor, Schuszter Bálint

A Grammy - díjas Twenty One Pilots új dallal rúgta be az ajtót

Országosan egyedülálló genomikai eredmény a DE kutatóitól

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek