Egyetemi Élet
2023-10-04

Újabb sikeres Kutatók Éjszakája

Óriási érdeklődés mellett, több ezer vendéggel rendezte meg a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakája című országos programsorozat debreceni állomását szeptember 29-én. Durrant, füstölt, életet mentett, programozott, idegen tájakon, virtuális valóságban járt a DE, ez pedig így volt tökéletes.

Egyetemünkön megtalálható és elsajátítható valamennyi tudományág képviseltette magát az egyedülálló estén, amelyen nem csupán a tudományterületek rejtelmeibe nyerhettek bepillantást az egyetemisták, illetve az egyetemre készülő ifjak vagy akár az idősebb generációk, hanem maguk is tudósokká válhattak egy estére az interaktív programokon.
 
Kisebb riadalmat keltett, amikor a DE főépülete elé mentőhelikopter szállt le, illetve a legmodernebb mentőautók, esetkocsik érkeztek villogva. Aggodalomra semmi ok nem volt, senkinek nem esett bántódása, mindez a Kutatók Éjszakájának egyik leglátványosabb és leghangzatosabb eleme volt, amely során az életmentés és a mentők életének kulisszatitkai tárultak fel.
 
A Főépületbe belépve pedig várt bennünket az élő tudomány. Természetesen nem csupán az első számú egyetemi egység ágai mutatkoztak be, hanem valamennyi intézményrész, valamennyi területe kínált vissza nem térő lehetőséget arra, hogy bepillantást nyerjünk a nemzetközileg is elismert és világszínvonalú kutatási munkába. No, de mit is jelentett ez?
 
Nehéz lenne felsorolni, hány stand, terem, előadás, kipróbálható, elsajátítható tudományelem sorakozott egymás mellett, a teljesség igénye nélkül azonban mégis nézzük meg, hogyan is válhattunk mi magunk is – akár a jövő – tudósaivá.
 
A Bölcsészettudományi Kar nyelvészeti egységei nemzetközi kitekintéssel jelentkeztek, mind különböző országok kultúráinak megismertetésével, nyelvtanulással vagy játékos kultúrismereti előadásokkal. Kifejezetten közkedvelt volt a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék BeReal-el foglalkozó sorozata, amelyben a közösségi média felületeinek rejtelmei nyíltak meg a résztvevők előtt.
 
 
A természettudományok szerelmesei a MOL petrolkémiai sajátosságaiba is betekintést nyerhettek, mechatronikai mérnökké, járműtervezővé avatott bennünket a BMW. Szokták mondani, a bűn sosem alszik. Hála istennek az egyetemen semmiféle kihágás nem történt, a jogászok mégis reprezentálták, milyen is lenne, ha valóban egy tárgyalásba csöppennénk és résztvevői volnánk a bíróság életének. Folyót szabályozni vagy épp rovarokkal foglalkozni, mezőgazdásszá válni? A Debreceni Egyetemen ez sem volt lehetetlen egy este erejéig, legyen szó a legkisebbekről vagy az idősebbekről, akiket vonz a természet, annak szeretete és ápolása.
 
 
Az egyik legnépszerűbb tudományterület mégis az egyre feltörekvő és elterjedő Mesterséges Intelligencia mögött lakozott. A robotikai és informatikai-technológiai háttér megismerésével az MI már nem csupán utópiává-disztópiává vált a Kutatók Éjszakáján, hanem valóban a szemünk előtt állt, testközelből csodálhattuk meg az emberi tudást látszólag meghaladó képességű, programozott valóság kiteljesedését.
 
Több száz előadáson, több száz kipróbálható lehetőségben, megannyi elismert és neves szaktekintéllyel, több ezer vendéggel ismét jelesre vizsgázott a Debreceni Egyetem a tudomány ünnepén.
 
Barna Marci, fotó: Debreceni Egyetem, unideb.hu

Hamistvány

Alföld 2023/10.

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek