Egyetemi Élet
2022-06-28

"Országos versenyeken mindenkit szondáztatnak"

Negyedik éve ad otthont a Nagyerdei Stadion a DEAC Darts szakosztály edzéseinek és versenyeinek. A szakosztály az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend, jelenleg több mint száz taggal. Kiss Imre szakosztályvezetővel beszélgettünk, aki úgy érzi lassan kezdik maximálisan kihasználni az erőforrásaikat, de mindig vannak új ötleteik, hogy hogyan lehetne továbblépni.

EÉ: - Mikor csatlakoztatok a DEAC-hoz?
 
- A jelenlegi csapat egy része már 2011 óta foglalkozott a cívisvárosi darts élet fellendítésével, végül 2018-ban kerültünk hivatalosan a DEAC-os színekbe, azóta vagyunk a jelenlegi helyünkön, a Red and White Klubban, illetve azóta tudunk teljes értékű DEAC szakosztályként működni.
 
EÉ: - Jelenleg hány tagotok van?
 
- Az igazolt versenyzőink száma hetven fölött van, ha azonban nem a versenysportolókat nézzük, hanem azokat is, akik hobbiból, családdal vagy barátokkal járnak le a nyílt edzésekre, akkor a teljes taglétszám száz fölött van. Ez a létszámnövekedés minket is gondolkodásra és a későbbiekben változtatásra késztet, a szinte meglepetésszerű növekedés együtt jár azzal, hogy kezdjük kinőni a jelenlegi helyünket. Nyolc táblával illik elkezdeni egy dartscsapat edzéseit, mi annak idején tízet tudtunk felállítani, most mérjük fel hogyan lehetne bővíteni a táblákat.
 
 
EÉ: - Nemek szerint milyen a megoszlás a tagok között?
 
- Világszinten az a jelenség érvényesül, hogy a sportágban még mindig jelentősen több a férfi, mint a nő, ez mutatkozik meg nálunk is. Vannak női tagjaink és versenyzőink, de sokkal kisebb létszámban képviseltetik magukat. Az okát pontosan én sem értem, próbáljuk bevonzani a nőket is, de valahogy a körükben nem olyan népszerű a darts.
 
Lehet, hogy az is benne van, hogy sokan még mindig a kocsmázással és az ivással kötik össze ezt a sportot, de esetünkben és más szakosztályoknál sincs szó erről, a magyar országos versenyeken például mindenkit szondáztatnak. Jó lenne, ha ezt a sztereotípiát levetkőzné a sportág.
 
EÉ: - Mikor vannak edzéseitek, illetve hogyan épül fel egy darts edzés?
 
- Kedden és csütörtökön vannak az edzésnapok délután 17 órától. Kedden technikai és elméleti tréninget tartunk, ez egy háromórás edzés, csütörtökön fel van bontva az idő, akkor jönnek a kezdők, utánuk a haladók és az utánpótlás korúak, ekkor irányított gyakorlás van. Ez főleg a fiatalabbak miatt fontos, a felnőttek akár otthon is tudnak gyakorolni, ha megvan a megfelelő felszerelés és maguktól is képesek végig csinálni a megfelelő edzésmunkát.
 
EÉ: - Milyen gyakran jártok versenyekre? A szakosztály milyen gyakorisággal rendez megmérettetéseket?
 
- Minden hónap első péntekén van egy amatőr versenyünk, ezen kívül több szinten is rendezünk versenyeket. Nyílt versenyek két-háromhavonta vannak, emellett a Kelet-Magyarországi régió ligafordulóiból minden szakosztály vállalta öt forduló lebonyolítását. Ezen kívül országos versenyekre is járunk, úgyhogy aki versenyezni szeretne, annak bőven megvan rá a lehetősége.
 
Szerencsére minden korosztályból tudtunk kiállítani versenyzőket, kiemelném a teljesség igénye nélkül Aranyi Marcellt, Kovács Patrikot, Oláh Bence, Vályi Attilát. Nemzetközi versenyeken is szeretnénk képviselni a DEAC-ot, ezt egyelőre még mindig nehezíti a pandémiás helyzet, a környékbeli országok nem igazán szerveztek az utóbbi időben nemzetközi megmérettetéseket.
 
 
EÉ: - Kinek ajánlanád a dartsot? Akit érdekel a sportág, milyen formában tud bekapcsolódni a szakosztály életébe?
 
- A darts kortalan sport, és bár nem hátrány a sportolói múlt, de nincs szükség semmilyen előképzettségre, bárkit szívesen látunk, akinek megtetszett a sportág. A nyílt edzések bármikor látogathatók, de jó, ha előtte az illető felkeres minket az elérhetőségeink valamelyikén, hogy egyeztessünk.
 
Az utánpótlás korúaknál jó, ha az érdeklődők már tudnak számolni, de ez már az általános iskola alsó tagozatában sem jelent gondot, személy szerint korábban nem is tartom célszerűnek a kezdést. Tapasztalom szerint sokakat az tart vissza, hogy attól félnek, már az első edzésen úgy kell dobni, mint a nagy, nemzetközi versenyeken, de ez közel sem így van.
 
Országos szinten már egy 75-80-as átlag is elég a dobogós helyezéshez. Mások attól félnek, hogy mit szólnak a régebbi tagok, ha bénáznak az elején. Én azt tapasztalom, hogy az egész dartsos közösség egységes, nem néznek le senkit, mindenki próbálja húzni a másikat és segíteni egymásnak, mert nyilván nekünk is az a jó, ha minél erősebb versenyzőkkel mérhetjük össze magunkat.
 
EÉ: - Milyen terveitek vannak?
 
- A bővítés egyre jobban indokolt, tizenhat táblát szeretnénk, ami a jelenlegi helyünkön nem biztos, hogy el fog férni, így még át kell gondolnunk a lehetőségeket. Jelenleg Vörösházi György és én tartom az edzéseket, de vannak segítőink, akik önszorgalomból az átlagnál többet tesznek a szakosztályért, próbáljuk elosztani a feladatokat, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy a szakosztály jelenlegi adottságaiból kezdjük kihozni a maximumot.
 
Más lenne a helyzet, ha lenne egy szponzorunk, akinek a segítségével tudnánk alkalmazni néhány fizetett alkalmazottat, de egyelőre nem volt még energiánk mélyebben beleásni magunkat a szponzorkeresésbe. Ennek ellenére nem panaszkodhatunk, folyamatosan fejlesztjük a technológiát, van központi levezető rendszerünk, ami összesíti az eredményeket, átlagokat, statisztikát mutat, a rendszer fejlesztőjével is szoktunk tárgyalni, hogy mit lehetne módosítani, bővíteni. Idén tervezzük, hogy a versenyekről élő közvetítést is tartanánk, hátha ez még több érdeklődőt vonzana.
 
Vona Lilla

NB I-es múlttal rendelkező középpályással erősített a DEAC

Magyar erődemonstráció a női junior kézi vb-n

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek