Egyetem Tér
2024-04-01

Debreceni zenészhallgatók az ország élvonalában

Kiváló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói. A DE tehetségei nagyon erős mezőnyben, több kategóriában is az első három között végeztek.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar (DE ZK) Rézfúvós és Ütőhangszeres Tanszéke, valamint a Conservatory Alapítvány idén 45. alkalommal rendezte meg a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozót és Versenyt. A megmérettetésen trombita, kürt, harsona, tuba, ütőhangszer kategóriáiban hazai és külföldi felsőoktatási intézményekben, tanári mesterképzésben, osztatlan tanári mesterképzésben résztvevő hallgatók, valamint zeneművészeti szakgimnáziumok 12. és 13. osztályos, illetve szakmai tagozatos növendékei indulhattak. A rézfúvósok versenyét a hétvégén, az ütőhangszeresek megmérettetését vasárnap és hétfőn tartották.

Az országosan egyedülálló, száz fő részvételével tartott zenei megmérettetésre külföldről: Szlovákiából, Hollandiából, Németországból, Romániából-Erdélyből érkeztek zenésznövendékek. Itthonról pedig Győrből, Miskolcról, Szegedről, Nyíregyházáról, Pécsről, valamint Budapestről jöttek. A DE ZK hallgatói ezúttal 27 fős létszámmal a mezőny negyedét adták. Az egyetemisták trombita, kürt, harsona, tuba, illetve ütőhangszeres kategóriákban adták elő a versenyműveket. A fiatal tehetségek a reneszánsztól napjainkig több zenei korszakot is megidéztek.

Akárcsak az elmúlt években a DE hallgatói idén is jól szerepeltek, egy első, négy második és négy harmadik helyet szereztek, ketten különdíjban részesültek.

– Összességében véve kiemelkedő volt a színvonal. Ez egyrészt azon látszik, hogy sokan érkeztek külföldről, másrészt a zsűri sok díjat adott ki. Aki megnyeri ezt a versenyt, a következő zenekari próbajátékon szinte bizonyosan befutó lesz – emelte ki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanszékvezető egyetemi docense.

Kovalcsik András arról is beszélt, hogy a rendezők  rendszeresen kérnek fel zeneszerzőket, hogy a versenyre komponáljanak új szerzeményeket, melyek ősbemutatóit itt tartották. Sárvári József Debrecenben élő trombitaművész-zeneszerző Fantázia vadászkürtre és zongorára című frissen írt művét most olyan magas színvonalon adta elő Kovács Dominik, a DE ZK egyik hallgatója, hogy azért a DE rektora által felajánlott különdíjat is megkapta.

A díjkiosztó gálakoncerten mind a hallgatók, az oktatók és a zsűritagok is színpadra léptek.

A 45. Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny teljes eredménylistája a lenti mellékletben olvasható.

Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny a DE ZK-n - Eredmények

Befejezték a mentést az elárasztott aranybányában az orosz Távol-Keleten

Mont-Saint-Michel

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek