Egyetem Tér
2024-03-26

Élelmiszeradomány átadása húsvét alkalmából

A Debreceni Karitatív Testület húsvét ünnepe alkalmából debreceni rászoruló családok számára tartósélelmiszer-csomagokat állított össze, melyek a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. által felajánlott 5040 darab tojás-adománnyal is kiegészültek.

Az adományok egy részének átadására sajtónyilvános esemény keretében – melyen jelen volt Papp László, Debrecen polgármestere, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke és Szőllősi István, a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. képviselője – került sor 2024. március 25-én.

Amint azt Papp László polgármester elmondta, hagyománnyá vált az, hogy az év nagyobb ünnepei előtt, az ünnepre való felkészülés tekintetében sikerül gondoskodni rászoruló családokról – ajándékcsomagot tudnak átvenni a Debreceni Karitatív Testület közreműködése révén. Debrecen önkormányzata maga is támogatja a testület tevékenységét, melynek felhasználásával adománycsomagokat tudnak összeállítani a családok számára. Nagyon sok olyan vállalkozás is működik Debrecenben, régiójában, illetve olyan magánfelajánlók is vannak, akik segítenek abban, hogy a nehéz helyzetben lévő családokról a Debreceni Karitatív Testület gondoskodni tudjon, segíteni tudja őket az ünnepre való felkészülésben. A polgármester a város nevében megköszönte az adományozók segítségét, ebben az esetben a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft.-ét, amely 5040 darab tojást ajánlott fel – hiszen a húsvét elképzelhetetlen tojás nélkül. Másrészt a Debreceni Karitatív Testület az ünnep előtt összesen 1500 darab tartósélelmiszer-csomagot – melyekben rizs, cukor, liszt, só, olaj, száraztészta található. A testület tagszervezeteinek munkatársai, önkéntesei ezeket a csomagokat az ünnep előtt folyamatosan juttatják el az ebben a formában is segítendő debreceni családokhoz. Papp László e munkatársak, önkéntesek munkáját, valamint DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja munkatársainak e tevékenységhez adott támogatását is megköszönte, s mindenkinek áldott húsvéti ünnepeket kívánt. 

Ez utóbbi gondolathoz is csatlakozva Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke kiemelte, hogy Debrecen nem lehetne gondoskodó város ha nem lenne oly sok partner, aki ezt a munkát segíti. A karitatív testület célja az, hogy ne egyszeri segítséget nyújtson, hanem mindig segítsen. Ő is megköszönte DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja munkatársainak, hogy a testülettel közösen olyan magas színvonalon végzik a segítő munkát, hogy a debreceniek ténylegesen érezhetik annak hatását. Ez a segítség most tartós élelmiszerek formájában jelenik meg, s biztos, hogy ezek a csomagok jó helyre kerülnek, olyan családokhoz, melyek számára e segítség révén az ünnep jobban, szebben megélhető. 

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a testület, hagyományosan a nagyobb ünnepek előtt igyekszik azokat szebbé tenni, segíteni abban, hogy mindenki méltóbban, mélyebben és jobban tudjon ünnepelni. Húsvét ünnepét egy böjti készületi időszak előzi meg a keresztény kultúrában, és ennek a böjtnek az egyik nagyon fontos aspektusa a jó cselekedet, a segítő szándék, a másik ember felé való odafordulás készsége. – Fontos, hogy ebben a folyamatban észrevegyük a Teremtőt, észrevegyük saját magunkat, és az is nagyon lényeges, hogy észrevegyük a másik embert – mondta Törő András hozzátéve: hiszi, hogy ezeknek a csomagoknak nem csak kézzel fogható értéke, hanem jelképes üzenete is van. Azt mutatják meg, hogyan tudunk a másik felé odafordulni. Hiszen ezek a csomagok javarészt felajánlások, a város segítsége révén, s közösen végzett önkéntes munkával állnak össze. Ezekben az adományokban ott van mindazok szeretete, akik összeállításukhoz valamilyen formában hozzájárultak. Ők nem tudják, hogy pontosan kiknek készítik ezeket a csomagokat, pontosan hová fognak ezek eljutni, de amit tesznek, azt igazán jó szívvel teszik. Törő András azt kívánta, hogy húsvét ünnepére készülve – ami számunkra a feltámadás, a továbblépés, az újraindulás, az új élet szimbóluma – ezek a felajánlások üzenjék azt, hogy: igen, tudunk egymáson segíteni. Nem mindig rajtunk kívül álló tényezőktől, vagy felülről kell segítséget várni, hanem olykor nekünk is meg kell találnunk, hogyan tudunk embertársainkon segíteni, fel kell ismernünk, hogy hol tudunk hasznosan bekapcsolódni egy másik ember életébe – akár úgy is, hogy azt a másik közvetlenül nem is fogja érzékelni. Amikor adunk valamit magunkból, akkor nem mi veszítünk, hanem mi is gazdagodunk. – Húsvét ünnepén mindannyian ajándékozzuk meg a körülöttünk lévőket önmagunkkal is a szerető és cselekvő odafordulásunk által  –  mondta Törő András. 

Debrecen önkormányzata egyébként ez évi költségvetésében összesen 15 millió forintot irányzott elő a Debreceni Karitatív Testület segítő tevékenységének támogatására.

 

DSC_0812

 

 

 

Közlekedési rend a tavaszi szünetben

Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek