Egyetem Tér
2023-07-04

Jövőbemutató kapcsolatok Közép-Ázsiában

Az oktatást, kutatást és gazdaságfejlesztést érintő komplex megállapodás előkészítéséről egyeztetett a Debreceni Egyetem és a kazahsztáni Astana IT University vezetése. Az online tanácskozáson Magyarország Kazahsztánba delegált tiszteletbeli konzulja is részt vett.

Orvos- és egészségtudományi képzések koordinálásáról, valamint ipartelepítési, -fejlesztési és üzleti lehetőségekről is egyeztettek a két felsőoktatási intézmény képviselői. Az astanai IT University-t Beloshitsky Andrey Alexandrovich képviselte a csütörtöki megbeszélésen. A tudományos és innovációs rektorhelyettes elmondta, hogy az astanai IT University országosan és nemzetközileg is elismert, meghatározó tudományos intézmény, amely vezető szerepet tölt be a térség kutatási és innovációs tevékenységében, emellett jelentős társadalmi felelősségvállalással is bír. Az intézmény innovatív technológiai fókuszával fontos célja a smart és digital university modell megvalósítása. A tudományos kiválóságnak és a magas szintű technológiai oktatásnak köszönhetően folyamatosan jelentős a kereslet a végzőseik iránt.  

Az egyeztetésen a Debreceni Egyetem oktatási és tudományos portfólióját és innovációs tevékenységét Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató mutatta be. Az intézmény egészségipari kutatás-fejlesztésiről szólva Szilvássy Zoltán rektor elmondta, hogy mint kiderült: számos hasonlóságot fedeztek fel a két intézmény között az egyeztetések során.  

- Mindkét egyetem rendelkezik ipari parkkal, illetve klaszterkörnyezetben végzi kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységét, így hamar egyértelművé vált, hogy ez az együttműködés túlmutat a hagyományos oktatási-kutatási, hallgatói mobilitási megállapodáson, nagy hangsúlyt kaphat az ipartelepítés, gazdaságfejlesztés – értékelte a megbeszélést Szilvássy Zoltán.  

A rektor hozzátette: az új együttműködés újabb lökést adhat az intézmény eddig is kifejezetten aktív Közép-Ázsiai kapcsolatépítő tevékenységéhez, hiszen jelenleg is számos kazah, kirgiz, és üzbég intézménnyel van az egyetemnek kapcsolata. A DE-n jelenleg 141 kazahsztáni, 53 kirgizisztáni és 25 üzbegisztáni, 11 türkmenisztáni és 7 tándzsikisztáni hallgató tanul. 

A megbeszélésen részt vett Jambulat  Sarsenov, Magyarország Kazahsztánba delegált tiszteletbeli konzulja is, aki kiemelte, hogy a tervezett megállapodás illeszkedik a Türk Tanács tagországai között tervezett együttműködésekhez, és hozzájárulhat a térség hatékony gazdaságfejlesztéséhez. 

 

Sajtóközpont 

FODcast

Szentpétervárról igazoltunk hátvédet

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek