Egyetem Tér
2021-03-17

Online Kardiológiai Napok

A COVID és a kardiológia, illetve a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolata volt az idei Debreceni Kardiológiai Napok fő témája. A Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével március 11. és 13. között megrendezett online konferencián a szakma legfontosabb aktualitásairól tanácskoztak.

A háromnapos kongresszus a hagyományok szerint az iszkémiás szívbetegségek kezeléséről tartott előadásokkal kezdődött. A koszorúerek megbetegedése a szívizom elégtelen vérellátását okozza. Ez a téma azért fontos, mert Magyarországon az európai átlagnál gyakrabban előforduló koszorúér-betegségek vezető haláloknak tekinthetők. Az idei rendezvényen emellett kiemelten foglalkoztak a szakemberek a cukorbetegség és a szívbetegségek együttes előfordulásának rizikójával, illetve kezelésével.

- A cukorbetegség és a szívbetegség együtt csökkenti a beteg életminőségét, túlélési esélyeit. Cukorbetegség esetén fokozottabb a stroke vagy a szívinfarktus veszélye. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a legújabb terápiákról. Az utóbbi években új gyógyszercsoportok kerültek használatba a betegségek kezelésében. Az ezekkel kapcsolatos legfontosabb tapasztalatokat vitattuk meg a konferencián – tájékoztatott Csanádi Zoltán, a DE KK Kardiológiai Klinika igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.  

A XXVI. Debreceni Kardiológiai Napok központi témája volt az úgynevezett COVID Kardiológia. Az előadásokon többek között a COVID-19 betegség kardiológiai vonatkozásairól, a koronavírus szövődményei, a mélyvénás trombózis, illetve a tüdőembólia kezeléséről, illetve a post-Coviddal kapcsolatos ismeretekről is beszámoltak a szakemberek.

A konferencia résztvevői megismerhették a legújabb kardiológiai irányelveket, ajánlásokat, amelyek alapján a gyakorló orvosok a napi munkájukat végzik. Emellett az „Egy év a kardiológiában” című szekcióban értesülhettek minden olyan újdonságról, amely az elmúlt év európai és világkongresszusain elhangzott.  Idén is megtartották az érdekes eseteket bemutató prezentációkat. 

- Minden évben megrendezzük azt a népszerű gyakorlati jellegű kardiológiai szemináriumot, amelynek keretében tapasztalt klinikus orvosok interaktív módon ismertetnek érdekes és tanulságos beteg-eseteket. Ebből különösen a fiatal rezidensek és szakorvosjelöltek tanulhatnak sokat – hangsúlyozta Csanádi Zoltán.

A professzor hozzátette: az idei programhoz naponta online 150-160 szakember, kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és PhD-hallgatók csatlakoztak, akik felkészült, neves előadóktól, színvonalas előadásokat hallhattak. A kongresszus anyaga a következő hetekben visszanézhető a program honlapján.

 

 

hirek.unideb.hu

Frontvonalban a szociális munkások

Kitüntetések az egyetem dolgozóinak

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek