Egyetem Tér
2024-03-04

A büdzséről is döntöttek

Elfogadta a Debreceni Egyetem 2024. évi működési és üzleti tervét az intézmény Szenátusa. A testület februári ülésén egyebek mellett új egyetemi tulajdonú cég alapításáról, az Öltözködési Kódex módosításáról, angol nyelvű képzések indításáról és együttműködési megállapodások megkötéséről is szavazott.

Az elmúlt időszak diplomáciai látogatásait, köztük a német nagykövettel folytatott megbeszélést emelte ki beszámolójában Szilvássy Zoltán rektor. Elmondta, hogy a diplomata nagyon elégedett volt az egyetem és a német vállalatok közötti hatékony együttműködéssel.

Szilvássy Zoltán kifejtette, hogy az arab államok vezetőivel tartott megbeszéléseken fontos szerep jutott az orvos- és gyógyszerésztudományi kutatásoknak, ugyanis az utóbbi években az Arab-öböl lett a gyógyszeripari kutató cégek, CRO-k központja, és ez a trend az intézmény számára is ígéretes lehetőségeket tartogat. 

A sikerrel lezajlott Gazdasági évindító partnertalálkozó kapcsán a rektor megjegyezte, hogy azt követően a Makronóm Intézet vezetői részvételével tartott workshopon az iparfejlesztő szakemberek képzési lehetőségeiről is egyeztettek, valamint a KIM államtitkári vezetése, a szakképző intézmények és a vállalatok között szakképzési egyeztetést tartottak.

Bács Zoltán kancellár az elmúlt időszak eseményeiről szólva felidézte, hogy januárban a nem egészségügyi dolgozók részesültek bérfejlesztésben, majd márciustól az egészségügyi szakdolgozók is béremelést kapnak.

- Az idei működési és üzleti terv mellett elkészült az elmúlt évről szóló szakmai beszámoló és jogosultsági elszámolás, amely elfogadása nyomán tavasszal elkészülhet az egyetemi gazdasági beszámoló is a 2023 évről – tájékoztatott Bács Zoltán.

A Szenátus februári ülésén egyetemi tanári pályázatok rangsorolásáról, professor emeritus-, doctor honoris causa- és címzetes egyetemi tanári cím adományozásáról, valamint vendégoktatói megbízásról is döntött. 

A szervezeti kérdések között támogatta a testület a Szervezeti és Működési Szabályzat törzsrészének módosítását, valamint elfogadta a Szenátus tagjainak választási szabályzata elektronikus választás esetén című szabályzatot. Módosította a karok működési rendjére vonatkozó, az egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokat, a pályáztatás rendjét és egyéb foglalkoztatási szabályokat rögzítő szabályzatot. Döntött az egyetemi kitüntetések és címek adományozási rendjéről szóló szabályzat módosítására tett javaslatról, illetve több ponton változtatta a felvételi eljárás szabályzatát.

Módosította a Szenátus a tanulmányi és vizsgaszabályzat törzsrészét, a Special Rules and Regulations for English Program Students című szabályzatot, a Debreceni Egyetem Rendezvényszabályzatát, továbbá az intézmény Doktori Szabályzatát. 

A professzori talár megújítása, valamint a hallgatói és PhD-hallgatói talárok szabályzatba történő rögzítése miatt a Szenátus módosította az Öltözködési Kódexet. Javaslatot fogadott el a testület a Számviteli Politika, a Számlarend, az Eszközök és források értékelési szabályzata, a Pénz- és értékkezelési szabályzat, a Gazdasági társaságok tulajdonkezelési szabályzata, a Beszerzési Szabályzat, a Közbeszerzési Szabályzat és az egyetem informatikai rendszerének felhasználói szabályzata módosítására.

Az oktatási ügyek között döntés született a 2023/24-es tanév időbeosztásáról az Állam- és Jogtudományi Karon, illetve alapképzési és mesterszakok szakirányainak angol nyelven történő indításáról a Zeneművészeti Karon. Támogatták alkalmazott ipari biotechnológiai szakember szakirányú továbbképzési szak létesítését a Természettudományi és Technológiai Karon, illetve számos szakirányú továbbképzési szak létesítését és indítását, valamint tanterveik elfogadását a Zeneművészeti Karon. Javaslatot fogadott el a testület compliance jogi szakokleveles szakember, compliance szakjogász és egészségügyi szakjogász szakirányú továbbképzési szak indításáról is az Állam- és Jogtudományi Karon.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a Szenátus a Debreceni Egyetem 2024. évi működési és üzleti tervét. Bács Zoltán szerint ebben az évben is adottak a feltételek a stabil gazdálkodáshoz. 

- Az elmúlt években tapasztalatokhoz hasonlóan, idén is olyan működési és üzleti tervet sikerült összeállítani, ami az egyetem és a karok nyugodt működését biztosítja – szögezte le a kancellár.

Egyetemi tulajdonú cég alapításáról is döntött a testület, amely a DE tulajdonában álló egyes lakáscélú ingatlanokkal, illetve üdülőkkel kapcsolatos üzemeltetési, létesítményfenntartási, kezelési feladatoknak a tulajdonos érdekeinek megfelelő megszervezését, ellátását végzi.

Számos megállapodásról is tárgyalt a Szenátus. A SEMCORP Hungary Kft-vel kötendő szerződés kapcsán Szilvássy Zoltán rektor elmondta, hogy a városba érkező távol-keleti cégek a szakemberképzés mellett a technológiai fejlesztések és kutatások területén is együtt akarnak működni az egyetemmel. A tervek között szerepel egy akkumulátor kutató intézet létrehozása, amely a technológiai folyamatok indikátorai alapján képes előjelezni a működés következményeit és ehhez kapcsolódóan technológiai javaslatokat megfogalmazni.

Többek között az Universitas Islam Indonesia (Indonézia), Brno University of Technology (Csehország), Bangladesh University of Engeneering and Technology (Banglades), az Inti International University (Malajzia), a GEC Academy (Kína), az NJC Al-Farabi Kazakh National University (Kazahsztán), az Innovative University of Eurasia (Kazahsztán), valamint az Azerbaijan Technical University (Azerbajdzsán) intézményekkel történő együttműködési megállapodás megkötésére is felhatalmazást adott a Szenátus.
 

Sajtóközpont

Számít-e az eredmény az utánpótlás fociban?

Átérezték a meccs fontosságát

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek