Egyetem Tér
2023-02-20

A Debreceni Egyetem professzorait köszöntötték

Ádány Róza és Balázs Margit kiemelkedő szakmai tevékenységét több díjjal is elismerték pénteken a Debreceni Egyetemen. Méltatóik kiemelték, hogy a két professzor munkásságának eredményeként a debreceni népegészségügyi képzés, kutatás a hazai és a nemzetközi élvonalba került. Az Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézetének egyetemi tanárait kollégáik, hallgatóik, hazai és nemzetközi szaktekintélyek köszöntötték a hetvenedik születésnapjuk alkalmából.

A Debreceni Egyetem két professzorát, Ádány Rózát és Balázs Margitot elsőként az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte a pénteki ünnepségen.

Mátyus László a kari tanács oklevelét is átadta, amellyel a két professzor több évtizedes kimagasló oktatói és kutatói munkáját, illetve vezetői tevékenységét ismerték el.

Piroska Östlintől, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) népegészségügyi szakemberétől pedig a WHO Európai Regionális igazgatójának díját vehette át Ádány Róza professzor az európai lakosság jóléte és egészsége érdekében kifejtett kiváló szakmai munkájáért.

-    Ádány Róza az elmúlt 25 évben a magyar és a nemzetközi népegészségügy legjelentősebb, kiemelkedő, iskolateremtő személyiségévé vált, munkássága helyezte fel a világtérképre a magyar népegészségügyet. Balázs Margit is nagy tiszteletben álló, kitűnő oktató és kutató, a daganatok kialakulásának genetikai jellemzőivel foglalkozik, igazi tudós egyéniség. Kiváló szakmai partnere Ádány Rózának, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a magyar népegészségügy helyzetének javulásához ¬– méltatta a két debreceni szakembert a WHO főigazgató-helyettese, Jakab Zsuzsanna online köszöntőjében. 

Fésüs László egyetemi tanár Ádány Róza és Balázs Margit szakmai munkásságának közös ünneplését egyetemtörténeti eseménynek nevezte. Kiemelte: tevékenységük eredményeként a debreceni népegészségügyi képzés, kutatás a hazai és a nemzetközi élvonalba került. Kimagasló szakmai munkájuk alapján elmondható, hogy a két professzor nem csak megélte, hanem formálta is az elmúlt évtizedeket a Debreceni Egyetemen. 

Az Ádány Róza és Balázs Margit hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett ünnepi tudományos ülést a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, illetve a DE ÁOK Népegészség- és Járványtani Intézet szervezte.

-    A hazai népegészségügy meghatározó intézetévé vált a professzornők által vezetett, 30 éve kialakított Megelőző Orvostani Intézet, illetve a 2005-ben megalapított Népegészségügyi Kar. Ebben az időszakban a magyar népegészségügy legmeghatározóbb tudományos teljesítményei és legmeghatározóbb oktatásfejlesztési programjai mindkettejük stratégiai gondolkodását, következetességét dicsérik. Munkájuk során mindig a hazai népegészségügyi helyzet által meghatározott feladatok megoldására törekedtek, összhangot teremtve a tudományág nemzetközi standardjai, a hazai feladatok és a Debreceni Egyetem érdekei között –    hangsúlyozta Sándor János egyetemi tanár, DE ÁOK Népegészség- és Járványtani Intézet igazgatója. 

Ádány Róza World Federation of Public Health Associations H.R. Leavell-díjas népegészségügyi szakember, a megelőző orvostan és népegészségtan szakorvosa, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának alapító dékánja (2005-2012), az Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet professor emeritusa, az Egészségtudományi Doktori Iskola alapítója, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének alapítója, jelenleg tiszteletbeli elnöke, az Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER) korábbi és a European Public Health Association (EUPHA) népegészségügyi genomikai szekciójának jelenlegi elnöke, az MTA doktora. 

Balázs Margit vegyész, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának korábbi dékánja (2012-2017), az Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézetének professor emeritusa, az Egészségtudományok Doktori Iskola titkára, az MTA doktora.
Több évtizedes szakmai tevékenységéért 2022-ben mindkét szakember megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést.

Sajtóközpont - CzA

A zene és a divat – milyen hatással voltak a szubkultúrák a világra

Bartók Béla előtt tiszteleg a Góbé folk-disco szerelmes dala

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek